Nume
Parola
Vizualizări: 2243
În regiuni se discută despre cooperarea dintre şcolile profesionale şi mediul de afaceri
Causeni, 21 Noiembrie 2012 — În perioada 20-22 noiembrie 2012, în cadrul Proiectului-parteneriat de instruire a meșteșugarilor ”Kreishandwerkerschaft Hersfeld-Rotenburg”, Camera de Comerț și Industrie a Moldovei desfășoară un șir de mese rotunde cu tematica ”Cooperarea dintre şcolile profesionale şi mediul de afaceri din regiune”. Întrunirile au scopul de a intensifica dialogul dintre angajatori, specialiști și instituțiile care pregătesc forța de muncă și de a identifica modalitățile de colaborare între ei.
Pe 20 noiembrie, masa rotundă a avut loc la școala profesională din Căuşeni, care pregătește specialiști în domeniul prelucrării lemnului și metalului. La eveniment au luat parte circa 30 de persoane – experți germani, conducători de întreprinderi, cadre didactice, reprezentanți ai structurii teritoriale a Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă, ai sindicatelor de profil, ai administrației publice locale.
Wolfgang Dressel, coordonator al Proiectului-parteneriat de instruire a meșteșugarilor ”Kreishandwerkerschaft Hersfeld-Rotenburg”, le-a vorbit participanților despre modelul german de pregătire a specialiștilor de profesii muncitorești, proces în care sunt implicați foarte activ agenții economici.
Referindu-se la oportunitatea organizării unor asemenea dezbateri, Sergiu Gogu, director al filialei Tighina a CCI, a accentuat necesitatea de a menține un dialog activ între școlile profesionale, oficiile forței de muncă, întreprinderi, dar și viitorii specialiști. ”Pregătirea specialiștilor trebuie să fie un proces planificat, reieșind din necesitățile agenților economici și ținând cont de cererea de pe piața forței de muncă. Deși tehnologiile se dezvoltă rapid, atelierele de instruire ale școlilor profesionale sunt dotate cu utilaj învechit. Absolvenții nu dispun de abilitățile necesare pentru a practica eficient meseria, deoarece întreprinderile utilizează echipamente moderne. Și lipsa specialiștilor calificați în anumite domenii este o problemă.
În acest context, CCI a Moldovei a înaintat un șir de inițiative pentru a reforma sistemul de învățământ profesional și implementează mai multe proiecte”, a spus sursa citată.
Astăzi masa rotundă se desfășoară la Floreşti, iar pe 22 noiembrie - la Cahul.
Proiectul-parteneriat de instruire a meșteșugarilor ”Kreishandwerkerschaft Hersfeld-Rotenburg” a fost lansat în 2011. El este axat pe dezvoltarea şcolilor profesionale din regiunile rurale, fiind iniţiat cu scopul de a îmbunătăţi durabil situaţia de pe piaţa muncii.
În faza iniţială a proiectului, preconizată pe o durată de 3 ani, vor fi dotate cu utilaj modern atelierele de instruire practică ale 4 şcoli profesionale din diferite regiuni ale ţării, ce pregătesc specialişti în domeniul prelucrării lemnului şi a metalului. De asemenea, cel puţin 80 de profesori ai instituţiilor de învăţământ profesional vor fi instruiţi conform noilor concepte de perfecţionare, preluând direct experienţa de la specialişti din Germania. Ulterior, participanţii la cursurile de perfecţionare vor deveni multiplicatori pentru alţi profesori şi elevi, care vor beneficia de noile mijloace de instruire.
www.chamber.md sau pagina CCI pe facebook