Nume
Parola
Vizualizări: 2958
Igor Dodon le-a urat parlamentarilor odihna placuta intr-o vacanta NEMERITATA
13 Iulie 2012 — Stimaţi colegi,
În discursul meu de încheiere a acestei sesiuni voi face doar patru remarce care mi se par deosebit de importante. Toate aceste remarce au acelaşi laitmotiv: Eu nu pot înţelege iresponsabilitatea şi cinismul guvernării AIE, dar şi obtuzitatea PCRM, care reprezintă opoziţia pumnilor.
Prima remarcă ţine de stabilitatea politică pe care actuala guvernare nu a putut-o valorifica în beneficiul ţării şi al cetăţenilor. Cu toate riscurile politice asumate, noi, socialiştii, v-am oferit vouă, guvernanţilor, şansa de a asigura creşterea economică. V-am oferit posibilitatea de a realiza reforme instituţionale şi de a rezolva cele mai stringente probleme sociale ale ţării.
Cu părere de rău, n-aţi fost capabili nici de progres economic, nici de reforme calitative, nici de protecţie socială. La aceste capitole aţi fost pasivi. În schimb aţi fost foarte activi la capitolul promovării legii homosexualismului. Şi tot activ aţi călătorit peste hotare, fără mare folos.
Să nu vă pară că ceea ce faceţi, mai ales împotriva moralei şi bunului simţ, va fi fără consecinţe. Să nu uitaţi vorba din popor: Dumnezeu te fereşte, pînă te nimereşte.
Chiar şi acum, în loc să prelungiţi sesiunea de vară a Parlamentului, pentru a analiza minuţios proiectele de legi, voi vă grăbiţi în mod nepermisibil să plecaţi în vacanţă.
Seceta şi inundaţiile distrug culturile agricole, sunt o sumedenie de alte probleme, care pot necesita implicarea legislativului, iar voi vă grăbiţi în vacanţă, ca liceenii. Asta se numeşte iresponsabilitate.
doua remarcă pe care vreau s-o fac ţine de politica fiscal-bugetară care aţi votat-o. În discursurile mele de ieri am expus poziţia critică a socialiştilor faţă de propunerile antisociale şi antieconomice de rectificare a bugetului propuse de Guvern. Cetăţenii vor simţi în toamnă-iarnă tot greul acţiunilor voastre în domeniul bugetar. Cît priveşte politica fiscală, aceasta nici nu e politică, ci un fel de raket instituţional. Prin votarea acestor legi, voi aţi pornit o teroare fiscală împotriva mediului de afaceri, împotriva agricultorilor şi împotriva tuturor angajaţilor din domeniul privat.
Ministrul Finanţelor aşa vrea să dezvolte economia, prin distrugerea agenţilor economici şi ruinarea agricultorilor? Eu chiar nu vă înţeleg, ce e cu voi? De unde în acest ministru şi în voi atîta cinism?
A treia remarcă ţine de trei probleme care pot fi rezolvate doar prin demiterea miniştrilor care stau la originea lor.
Mă refer la cursul „istoria românilor”, pe care Ministrul Educaţiei Şleahtiţchi intenţionează să-l introducă în şcoli din septembrie. Am cerut în repetate rînduri demiterea acestui ministru pentru samavolnicie. Am pregătit şi un proiect de moţiune, dar este cinic că nici democraţii care se declară de stînga, nici comuniştii, care flutură numai din pumni, nu au susţinut iniţiativa noastră. Nu văd o decizie clară nici din partea prim-ministrului. Îl întreb direct pe premierul Filat: Sunteţi de acord ca moldovenii să înveţe în şcoli „istoria românilor”? Dacă da, spuneţi-o public, ca ţara să-şi cunoască „eroul”.
Mă refer şi la situaţia criminogenă din ţară. S-au făcut atîtea crime grave în ţară şi s-au făcut atîtea erori la nivel de Minister de Interne, încît trei alde Roibu ar fi trebuit să fie demişi. Dar el încă stă în funcţie şi nicidecum nu pot înţelege pentru care merite sau servicii speciale Guvernul păstrează un asemenea ministru incompetent, dar se vede că foarte obedient.
Mă refer de asemenea la politica fiscală elaborată de Ministrul Finanţelor Negruţă. Această politică este atît de cinică şi distructivă, încît niciun Guvern care se respectă nu ar mai păstra un asemenea ministru care compromite întreaga guvernare.

Aceşti trei miniştri ar trebui să fie primii în lista celor demişi, dacă Guvernul mai are un minim respect faţă de cetăţeni şi faţă de sine. De asemenea, merită să fie penalizat şi Ministrul Agriculturii Bumacov, care reprezintă astăzi pentru agricultori cea mai dezastruoasă calamitate.
A patra remarcă ţine de viziunile de politică internă ale Alianţei de guvernare. Noi deja ne-am obişnuit că această Alianţă, acest Frankenştein politic cu mai multe membre şi capete, ia decizii politice controversate. Noi deja ştim că PD, care se declară statalist, promovează principiile şi valorile liberalilor lui Ghimpu, care sunt unioniste. Noi vedem că AIE aplică politica „aşilor în mînecă” şi a standardelor duble, ignorînd aproape cu desăvărşire iniţiativele partidelor din opoziţie.

Dar îi atenţionez pe stimabilii membri ai AIE că odată şi odată politica cinismului se va putea îndrepta împotriva lor, cînd nu vor mai deţine majoritatea şi puterea. Este incorect să duci o luptă politică în pofida tuturor regulilor scrise şi nescrise. Chiar nu aveţi limită? Astăzi voi interziceţi simbolurile comuniste, mîine veţi interzice partidele de opoziţie, poimîine veţi interzice mass-media liberă. Ce a mai rămas? Cu aşa metode voi sunteţi mai bolşevici decît bolşevicii din PCRM.

Vă informez că la 12 iulie, anul 1941, a avut loc prima manifestare oficială a Alianței pentru formarea unei coaliții antifasciste, prin acordul anglo-sovietic de ajutor reciproc. Atunci două tabere oponente au dat mîna să lupte împotriva unui rău comun. Ar fi bine ca liderii mai lucizi din AIE să ţină cont de asemenea precedente istorice. Este şi astăzi mai important să luptăm împreună împotriva fascismului şi unionismului din politica moldovenească, decît să luptăm împotriva unor simboluri partinice şi împotriva partidelor.
De ce mergeţi mereu la confruntare, de ce promovaţi iarăşi ura socială?
Dar cetăţenii o să vă fie judecători pentru ce faceţi. Eu un singur lucru pot să constat în final: fie prin reformatare, fie pe calea alegerilor, puterea se va schimba. Şi cinismul şi iresponsabilitatea unora dintre guvernanţi nu vor fi date uitării.

Vă doresc odihnă plăcută într-o vacanţă… nemeritată.