Nume
Parola
Vizualizări: 6046
Festivalul Internațional al Artelor Scenice BITEI – 2012
Chișinău, 30 Mai 2012
BITEI – 2012 - Bienala Teatrului „Eugene Ionesco” a ajuns la cea de a X-ea ediție. Din 1994, când s-a desfășurat prima ediție, numită „Planeta Ionesco”, și până în prezent, la fiecare doi ani, Chișinăul freamătă la sfârșitul lunii mai ca un stup de albine, bucurându-se de această sărbătoare teatrală unică, oferită cu multă generozitate de Teatrul „Eugene Ionesco”.

Fiecare ediție a avut un generic, ceea ce însemna că fiecare ediție venea cu un nou câmp magnetic, cu noi idei și dimensiuni teatrale.  Așa dar, a doua ediție s-a numit „Tradiție și modernitate”, a treia, din 1999, „Întâlniri la sfârșit de secol”, a patra – „Interferențe”, a cincea – „Teatru fără frontiere”, a șasea – „Planeta Cehov” , a șaptea – „Între Orient și Occident”, a opta – „Intersecții”, a noua – „Pentru o lume mai buna” și a zecea ediție, ediția din acest an, se desfășoară sub genericul „Teatrele se întâlnesc la Chișinău”.

Zeci de teatre din cele mai diverse țări ale lumii – din Japonia până în Canada, din Franța, Spania, Italia, Cehia până în India și Coreea de Sud, din Ucraina, Rusia, Estonia, Georgia, Turcia și Azerbaidjan, Israel, România, Republica Moldova, din est, vest, sud și nord au poposit la Chișinău, aducând fiorul experimentelor cutezătoare, împliniri regizorale, scenografice, actoricești, compoziții muzicale cutremurătoare, spectacole dramatice, spectacole de dans, spectacole coregrafice, spectacole cu păpuși, drame și tragedii, comedii și farse, adică toată diversitatea de genuri și specii teatrale care înseamnă mișcare, vigoare, spirit și inovație.

Mari regizori ai lumii și-au adus spectacole la BITEI. Silviu Purcărete, Andriy Zholdak,  Roman Viktyuk – iată doar câteva nume, care au figurat pe afișele festivalului, făcând sălile de teatru neîncăpătoare pentru toți doritorii care au vrut să vadă reprezentațiile teatrale. Zeci de întâlniri și conferințe, lansări de carte, sute de articole, interviuri și comentarii, scrise pe marginea spectacolelor jucate în cadrul BITEI, emisiuni radio și tv. Cele zece ediții ale BITEI au însemnat zece primăveri de neuitat, care au lăsat o amprentă profundă în memoria spectatorilor, dar și pagini scrise de neobosiții noștri critici de teatru care înseamnă memorie și istorie.

Liga Criticilor de Teatru din Moldova aduce sincere mulțumiri Teatrului „Eugene Ionesco”, direcției festivalului, în persoana regizorului Petru Vutcărău, tuturor celor care au fost alături de domniile voastre pe parcursul celor Zece ediții.

Larisa Ungureanu, Președintele Ligii Criticilor de Teatru din Moldova