Nume
Parola
Vizualizări: 2854
Dodon, despre strategia „Moldova 2020”: Parcă ar fi o teză de licență a unui student de la ASEM
18 Mai 2012 — Igor Dodon, preşedintele PSRM, deputat în Parlametul Republicii Moldova şi-a exprimat nemulţimirea vizavi de documentul de planificare a strategiei de dezvoltare a RM în perioada de pînă în 2020, prezentat astăzi în Parlament.

Igor Dodon a declarat că strategia nu ar fi bună, deoarece nu ar avea nici scopuri bine formulate, nici planificări riguroase, nici obţinerea unor interese de lungă durată ale țării, nici capacitate de mobilizare. „Într-o mare măsură, proiectul propus seamănă a o teză de licență bunicică a unui student de la ASEM și, apropo, am dori să știm cît costă o astfel de lucrare, cîți bani s-au cheltuit din granturi și împrumuturi străine pentru elaborarea acesteia”, a declarat Dodon.

În proiectul Strategiei Naţionale de Dezvoltare Moldova 2020 practic lipsesc viziuni clare privind dezvoltarea spațiului rural și sectorului agricol, iar problema ocrotirii mediului înconjurător este ilustrată doar superficial, a susţinut socialistul Dodon.
„În strategie lipsesc măsurile și acțiunile concrete ce ar duce la sporirea investițiilor în sector și implementării tehnologiilor avansate ce ar contribui la sporirea productivității muncii, randamentelor la hectar, utilizării eficiente a terenurilor agricole și ca rezultat la creșterea nivelului de trai în sectorul rural”, spune Igor Dodon, care le-a sugerat reprezentanţilor Guvernului să vină cu idei mai îndrăzneţe, de vreme ce statul are atîta suport din exterior.

De asemenea, deputatul a criticat obiectivele strategiei cu privire la pensii. “Privitor la pensii, care către anul 2020 se prevede că mărimea pensiilor va compensa minimul de existență într-o proporție de 85% doar, iar 84 la sută dintre pensionari vor avea o pensie sub minimul de existență. Bune obiective!”

Igor Dodon a menţionat că Strategia Naţională de Dezvoltare prezentată nu este în stare să resolve problemele cu care se confruntă societatea şi, respectiv, nu poate fi aprobată de Parlament. În afară de aceasta, potrivit lui Dodon, cu astfel de documente şi asemenea autori Republica Moldova va ajunge în Uniunea Europeană în cel puţin 100 de ani.