Nume
Parola
Vizualizări: 2201
Ministerul Educaţiei nu intenţionează să excludă profesorii şcolari pensionaţi din sistemul educaţional
Chişinău, 5 Aprilie 2012 — Ministerul Educaţiei ţine să aducă la cunoştinţa opiniei publice că nu există contradicţii între acţiunile şi declaraţiile Ministerului în ceea ce priveşte politica de cadre în domeniul educaţiei. Ministerul Educaţiei nu urmăreşte, prin amendamentele la Codul Muncii, excluderea profesorilor şcolari pensionaţi din sistemul educaţional.

Ministerul Educaţiei este în plin proces de reforme. Unul dintre scopurile acestor reforme este sporirea flexibilităţii în relaţiile de muncă în sectorul educaţiei. În acest context, Ministerul Educaţiei a propus completarea art.301 din Codul Muncii, care prevede condiţiile de încetare a contractelor individuale de muncă, cu încă un alineat şi anume stabilirea pensiei pentru limita de vîrstă. Pe de altă parte, conform art.55 din acelaşi Cod, directorul instituţiei va avea posibilitatea de a încheia contracte individuale de muncă, pe durată determinată, cu cadrele didactice pensionate pentru limita de vîrstă.

În acelaşi timp, în cazuri singulare, cadrele didactice pensionate ar putea ceda locul de muncă unui cadru didactic, în perioadă activă de muncă sau tînăr specialist, în situaţia apariţiei unei cereri de angajare din partea acestuia.

Viceministrul educaţiei, Tatiana Potîng, informează că în cele mai multe cazuri, nu există contracte de muncă între angajaţi şi angajatori şi cadrele didactice devin inamovibile. Modificarea propusă oferă o bază legislativă directorilor instituţiilor ca să înceteze relaţiile de muncă cu cadrele didactice de vîrstă pensionară, doar dacă vor considera necesar acest lucru.

Ministerul Educaţiei regretă faptul că discuţiile asupra completării alin. (1) al art.301 din Codul Muncii au fost interpretate de către mass media drept un fapt împlinit, iar opinia publică a fost anunţată, eronat, despre iminenţa încetării contractelor de muncă cu cadrele didactice pensionate şi excluderea acestora din sistemul educaţional.

Pornind de la această situaţie, Ministerul Educaţiei precizează că nu urmăreşte eliminarea cadrelor didactice de vîrstă pensionară, ci dimpotrivă le consideră un element important în sistemul educativ. În acest moment, circa 30% din cadrele didactice sunt pensionari. În fiecare an, deficitul de cadre din sistem este acoperit, în mare parte, de pensionari. „Prin aceste amendamente nu ne propunem antagonizarea generaţiilor. Ne propunem, la o primă etapă, să punem în funcţiune un mecanism şi anume contractul de muncă în domeniul educaţiei, care pînă nu demult nu exista, pentru a nu permite plafonarea cadrelor didactice, pentru ca şcoala să devină mai atractivă pentru elevi, iar domeniul mai motivant pentru tinerii specialişti. Asta nu înseamnă însă că pensionarii vor fi scoşi din sistem şi pompaţi într-acolo doar tinerii specialişti, din contra, este important să introducem un mecanism al competitivităţii, iar cadrele didactice de vîrstă pensionară trebuie să demonstreze că sînt apte de muncă prin sporirea calităţii predării. Mai mult, aceştia trebuie să devină mentori pentru profesorii mai tineri”, a menţionat viceministrul educaţiei, Tatiana Potîng într-o emisiune TV.

În noiembrie 2011, proiectul în cauză a fost votat în prima lectură de Legislativ, iar ulterior a fost discutat în cadrul comisiei parlamentare cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media.