Nume
Parola
Vizualizări: 5624
Academia Şcolilor din Europa Centrală dă startul unui nou concurs de proiecte
Viena, 31 Ianuarie 2012 — “Să înţelegem media” (noţiuni esenţiale despre media) este tema ediţiei de anul acesta a concursului de proiecte dezvoltate în parteneriate internaţionale între şcoli. Competiţia este organizată de către aces, Academia Şcolilor din Europa Centrală, una dintre cele mai mari reţele internaţionale de şcoli din regiune, Moldova fiind una dintre cele 15 ţari participante.

Mass media - şi în special media digitală - oferă acces larg la informaţie şi noi modalităţi de implicare în societate, politică şi cultură dar, în acelasi timp, prezintă şi riscul manipulării. Agresiunea cibernetică, violarea intimităţii şi a drepturilor personale sau problemele legate de drepturile de autor sunt doar cateva dintre provocările cu care se confrunta societatea. In acest context, “Să inţelegem media” indeplineste un rol esenţial în crearea cetaţeanului activ din societatea informaţională de astăzi: reprezintă un ansamblu de competente care le permite oamenilor să acceseze, să analizeze, să evalueze şi să comunice o gamă tot mai largă de mesaje cu ajutorul imaginii, textului şi sunetului. Educaţia în domeniul media îi împuterniceste pe tineri şi pe varstnici să îsi dezvolte aceste abilitaţi şi să devină consumatori întelepţi şi producători creativi. De aceea, ediţia din acest an pune accentul pe noţiunile despre media şi încurajeaza elevii să analizeze conţinutul media, să creeze şi să distribuie propriile produse media.

Şcolile şi liceele din toate locaitaţile din Moldova sunt invitate să se înscrie în competiţie, alături de şcoli din alte 14 ţări din Europa. Propunerile de proiecte pot fi trimise până la data de 30 aprilie 2012. Un juriu internaţional va evalua şi selecta cele mai bune proiecte, iar castigatorii vor fi premiati cu o bursă. Şcolile vor implementa în parteneriat ideea comună de proiect. Pe parcursul etapei de implementare au loc întâlniri internaţionale între delegaţii ale şcolilor partenere, în cadrul cărora participanţii primesc sprijin suplimentar pentru dezvoltarea proiectelor. Pentru a ajuta şcolile să-şi găsească « partenerul ideal » de proiect, în conformitate cu interesele şi cerinţele comune, un motor de căutare online este disponibil pe www.aces.or.at.

aces - Academia Şcolilor din Europa Centrală
Reţeaua de şcoli aces a fost creată în 2006 de către Fundaţia ERSTE. Proiectul este coordonat de VČELÍ DOM (Slovacia) si Interkulturelles Zentrum (Austria) si este susţinut de Ministerele Educaţiei din toate ţările participante. Obiectivul aces este acela de a aduce laolaltă profesori şi elevi din şcolile din Europa centrală şi de sud–est, depăşind astfel graniţele geografice, pentru a participa în parteneriat la competiţia de proiecte. La ediţiile precendente desfăşurate până în prezent au luat parte aproximativ 20.000 elevi şi 2500 profesori.

Tema concursului de proiecte: Studiu de caz - Cum percepem şi reconstruim lumea prin intermediul media

Termenul limită pentru înscrieri: 30 aprilie 2012

Ţări participante: Albania, Austria, Bosnia şi Hertegovina, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Ungaria, Kosovo, Macedonia, Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Slovacia şi Slovenia.

Contact:
Interkulturelles Zentrum
Reinhard Eckert, E-mail:reinhard.eckert@iz.or.at, Tel: +43 (0)1/586 75 44

Persoana de contact (presă):

Fundaţia ERSTE, Departamentul Comunicare:

Andreea Gurau, tel. +43 50100 619614, E-mail: andreea.gurau@erstestiftung.org

Tudor Stefan, Coordonator PR in Moldova, tustefan@gmail.com, mob. 069143488

Fundaţia ERSTE
În 2003, Fundaţia ERSTE a evoluat din “Erste Österreichische Spar-Casse”, prima Bancă de Economii din Austria. Fundaţia ERSTE este acţionarul principal al Grupului Erste şi investeşte o parte din dividendele sale în dezvoltarea societăţii civile din Europa Centrală şi de Sud-Est. Fundaţia ERSTE susţine participarea socială şi implicarea societăţii civile. Obiectivul Fundaţiei este să-i aducă pe oameni împreună şi să ofere informaţii despre istoria recentă a unei regiuni care a cunoscut schimbări dramatice începând cu 1989. Fiind o fundaţie activă, îşi dezvoltă propriile proiecte în cadrul a trei programe: Dezvoltare Socială, Cultură şi Europa. www.erstestiftung.org

Interkulturelles Zentrum
Interkulturelles Zentrum (IZ) este o organizaţie independentă non–profit cu sediul în Viena, Austria. Din anul 1987, IZ sprijină parteneriatele internaţionale între şcoli, cooperarea internaţională în domeniul educaţiei, activităţile desfăşurate de tineri la nivel internaţional, precum şi educaţia interculturală şi managementul diversităţii în Austria şi în străinătate. Proiecte importante precum

aces sau YouthNET promovează dialogul intercultural dintre ţările din Uniunea Europeană şi ţările din estul şi sud–estul Europei. Din ianuarie 2007, Interkulturelles Zentrum a devenit Agenţia Naţională pentru programul Uniunii Europene “Tineret în acţiune”. În prezent 21 de persoane lucrează pentru IZ, fiind sprijinite de un comitet executiv şi un board de conducere onorific. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.iz.or.at

VČELÍ DOM
VČELÍ DOM este o asociaţie non–profit înfiinţată în mai 2009 la Bratislava, care dezvoltă idei şi iniţiative care ajută societatea să facă faţă provocărilor unei Europe noi şi unite. Asociaţia joacă un rol activ în descoperirea resurselor existente şi crearea unora noi care să poată stimula viaţa culturală şi socială din Slovacia, dar şi în alte ţări, în special din centrul şi sud–estul Europei. VČELÍ DOM are ca scop dezvoltarea de strategii, crearea de platforme şi reţele şi sprijinirea, promovarea şi organizarea de proiecte pentru binele public în Slovacia şi în străinătate. Întărirea societăţii civile şi dialogul în interiorul Europei este un obiectiv important al asociaţiei VČELÍ DOM. Mai multe informaţii sunt disponibile pe site-ul www.vcelidom.sk.

Mai multe informaţii sunt disponibile pe site-ul www.aces.or.at