Nume
Parola
Vizualizări: 2860
Discursul vicepreşedintelui SUA la Chişinău sugerează Moscovei să fie mai cooperantă vizavi de integrarea europeană a Republicii Moldova
17 Martie 2011 — Deşi scurta vizită a vicepreşedintelui SUA Joe Biden la Chişinău este un real succes al Republicii Moldova, adevărata miză a turneului oficialului ţine de restartarea relaţiilor cu Federaţia Rusă. Or, Joe Biden mai este catalogat „vocea” preşedintelui Barack Obama în materie de politică externă, fiind cunoscut ca şi „părintele resetării” relaţiilor dintre Washington şi Moscova. Printre priorităţile numărul unu pe agenda discuţiilor ruso-americane se poziţionează cooperarea bilaterală în domeniul securităţii, în special apărarea antirachetă, şi relaţiile comerciale, constată expertul IDIS „Viitorul”, Ion Tăbârţă, în analiza intitulată „Vizita în Moldova a vicepreşedintelui american Joe Biden – manevră democratică şi retorică geopolitică”. Analiza este inclusă în Buletinul de Politică Externă, produs cu sprijinul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova şi al the National Endowment for Democracy.

„În acest context, sperăm că Republica Moldova nu reprezintă un gambit al SUA în disputa sa geopolitică cu Rusia pe tabla de şah a Eurasiei”, afirmă Ion Tăbârţă. Analizând substratul discursului lui Biden, expertul politic deduce că pe lângă recunoaşterea Republicii Moldova ca „povestea de succes” a Parteneriatului Estic, Chişinăului i-au fost date teme pentru acasă: „Vicepreşdintele SUA a reafirmat priorităţile de dezvoltare şi direcţiile politice ale Republicii Moldova: democratizare, reforme economice, politică externă şi conflictul intern”.

Totodată, discursul lui Biden la Chişinău a fost adresat şi Federaţiei Ruse. Expertul IDIS Ion Tăbârţă: „Prin referirea la democratizare şi reforme economice, Rusiei i-au fost semnalizate restanţele şi slăbiciunile ei, iar prin susţinerea parcursului european şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, Moscovei i s-a sugerat să fie mai cooperantă şi să facă unele cedări referitoare la subiectele prioritare ale discuţiilor ruso-americane”.

Până la urmă, progresele Chişinăului în apropierea sa de Uniunea Europeană depind de o ecuaţie complicată: democratizarea sa, de rând cu dialogul ruso-american şi contextul geopolitic din regiune.

Buletinul de Politică Externă al Moldovei reprezintă o serie de analize succinte, scrise de experţii locali şi internaţionali, dedicate celor mai importante subiecte ce ţin de politica externă a Moldovei, schimbărilor majore din regiunea Mării Negre, cooperării cu organizaţiile internaţionale şi activităţilor de consolidare a păcii din regiune. Buletinul are atât scopul de a crea o platformă comună de discuţii, cât şi de a crea o comunitate de experţi, comentatori, oficiali şi diplomaţi care sunt preocupaţi de perspectivele de integrare europeană a Moldovei. Totodată, acest produs îşi propune să ofere analiştilor şi diplomaţilor moldoveni o tribună veritabilă pentru dezbaterea celor mai interesante şi controversate opinii care ar putea ajuta Moldova să-şi găsească calea spre Uniunea Europeană.