Nume
Parola
Vizualizări: 6497
Ministerul Sănătăţii a refuzat să implice Societatea Civilă în cadrul întâlnirii cu Misiunea Secretariatului Convenţiei Cadru a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) privind Controlul Tutunului.
Chisinau, 2 Noiembrie 2010 — În perioada 18 – 22 octombrie curent în Moldova s-a aflat o Misiune a Secretariatului Convenţiei cu sediul la OMS, cu scopul evaluării necesităţilor în implementarea Convenţiei Cadru a OMS privind Controlul Tutunului în Republica Moldova (document ratificat de Republica Moldova la 18 decembrie 2008).

Consiliul Naţional pentru Participare ar dori să atenţioneze că oficialii Ministerului Sănătăţii şi Centrului Naţional de Sănătate Publică, ultimul exercitând rolul de punct focal naţional pentru controlul tutunului, nu au inclus pe agenda Misiunii şi întrevederi cu organizaţiile neguvernamentale din domeniu, chiar în pofida încercărilor acestora de a fi incluse pe agendă. Şi aceasta se întîmplă atunci, cînd însăşi Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă tuturor Guvernelor din cele 168 ţării ale lumii care au ratificat Convenţia să să implice activ societatea civilă în promovarea şi implementarea prevederilor acesteia.

Nu cunoaştem cauza unei asemenea atitudini din partea Ministerului Sănătăţii faţă de organizaţiile neguvernamentale care activează în domeniul promovării Convenţiei Cadru a OMS privind Controlul Tutunului, dar cert este că reprezentanţii Misiunii au conştientizat care este modalitatea de conlucrare a Ministerul Sănătăţii din R. Moldova cu societatea civilă. Menţionăm că în toată această perioadă (de la venirea Misiunii Secretariatului Convenției OMS în ţara noastră şi până la momentul de faţă) pe pagina web a Ministerului Sănătăţii nu a fost plasată nici o informaţie cu referire la această vizită internaţională.

Credem că acest impediment în calea dezvoltării şi promovării parteneriatului strategic între autorităţile publice şi societatea civilă, arată că există unele ministere şi instituţii din subordinea acestora care încă nu înţeleg pe deplin necesitatea consolidării democraţiei participative în Republica Moldova.

Drept reacţie, Consiliul Naţional pentru Participare a adresat o scrisoare Dlui Vladimir Filat, Prim-ministru al Republicii Moldova, cu solicitarea de a lua o atitudine vizavi de refuzul Ministerului Sănătăţii şi de a promova în continuare amplificarea parteneriatului Guvernului cu societatea civilă la toate etapele de identificare şi realizare a priorităţilor strategice de dezvoltare a Republicii Moldova.


Pentru informaţii adiţionale, rugăm să contactaţi următorii membri CNP:

Antoniţa Fonari, Centrul de Resurse „Tineri şi Liberi” la tel. 567549, sau director@tineriliberi.md

Viorel Soltan, Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate la tel. 226343, sau viorel.soltan@pas.md _______________________________________________________________________________

Consiliul Naţional pentru Participare (CNP) este creat la inițiativa Guvernului Republicii Moldova în calitate de organ consultativ şi activează în baza Hotărârii de Guvern Nr. 11 din 19.01.2010.

Din componenţa CNP fac parte 30 de reprezentanţi ai societăţii civile. Consiliu Naţional pentru Participare are menirea să faciliteze participarea părţilor interesate în procesul de elaborare, implementare, monitorizare, evaluare şi actualizare a documentelor de planificare strategică.