Nume
Parola
Vizualizări: 378
VOCEA AUTORITĂȚILOR LOCALE DIN REPUBLICA MOLDOVA VA FI AUZITĂ ÎN FORUL PRINCIPAL AL COLECTIVITĂȚILOR LOCALE DIN UNIUNEA EUROPEANĂ!
22 Noiembrie 2024 — Comitetul European al Regiunilor solicită Consiliului de Asociere UE-Moldova înființarea unui comitet consultativ mixt între cele două instituții!

Într-un mesaj expediat Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), Comitetul European al Regiunilor (CoR), felicită poporul R. Moldova pentru decizia sa recentă de a consacra aderarea la UE în Constituție.

„Acest referendum a avut loc într-un moment critic, în circumstanțe dificile, ale interferenței masive a Rusiei și a încercărilor reprezentanților săi de a submina votul democratic al cetățenilor. Rezultatul alegerilor este o dovadă a rezistenței democrației moldovenești și va fi amintit ca o etapă importantă în procesul de integrare europeană a Moldovei” se menționează în mesaj.

Totodată, CoR își menține angajamentul de a sprijini autoritățile locale și regionale din Moldova în parcursul țării către un viitor european stabil și sigur. Poziția CoR a fost reflectată în mod oficial în avizul său privind pachetul de extindere 2023 – Ucraina, Moldova și Georgia, care a fost adoptat în aprilie 2024. Prin acest aviz, CoR a încurajat Guvernul Republicii Moldova să prezinte o cerere Comisiei Europene și Serviciului European de Acțiune Externă, astfel încât Consiliul de asociere UE-Moldova să poată depune eforturi în vederea înființării unui Comitet Consultativ Mixt (CCM) între CoR și autoritățile locale din Moldova. De asemenea, președintele CoR, Vasco Alves Cordeiro a sprijinit solicitarea anterioară a Republicii Moldova de a crea un Comitet Consultativ Mixt prin scrisori adresate Înaltului Reprezentant/Vicepreședintelui Borrell și comisarului Várhelyi, reafirmând disponibilitatea CoR de a continua colaborarea cu Congresul Autorităților Locale din Moldova. „Așteptăm cu nerăbdare o decizie viitoare a Consiliului de Asociere UE-Moldova pentru a continua înființarea acestui organism care ne va permite să lucrăm și mai strâns împreună” , anunță CoR.

Subliniem faptul că asociația reprezentativă a autorităților locale din R. Moldova, susținută de Asociația Comunelor din România și întreaga Delegație a României la CoR, de mai mulți ani promovează ideea asocierii APL din Republica Moldova, inclusiv înființării unui comitet consultativ mixt între CoR și CALM.

Amintim că în avizul privind pachetul de extindere 2023 – Ucraina, Moldova și Georgia, care a fost adoptat în aprilie 2024, CoR aduce un omagiu eforturilor extraordinare depuse de Moldova pe calea integrării europene în circumstanțe extrem de dificile. Printre rezultate sunt menționate primirea celui mai mare număr pe cap de locuitor din Europa de refugiați din Ucraina care fug de agresiunea Rusiei, inflație, amenințări la adresa aprovizionării cu energie și atacuri hibride, cum ar fi manipularea informațiilor și atacurile cibernetice;

De asemenea, în Aviz, CoR invită R. Moldova să avanseze în reformele administrației locale, în special în ceea ce privește descentralizarea fiscală și măsurile de punere în aplicare a legii privind fuziunea voluntară adoptată în iulie 2023, care vizează îmbunătățirea viabilității și capacității administrațiilor locale și a furnizării de servicii publice.

În aceeași ordine de idei, se așteaptă ca R. Moldova să se asigure că instituțiile anticorupție funcționează într-o structură organizațională clară și cu resurse adecvate. „R. Moldova ar trebui să continue să actualizeze și să pună în aplicare planul de acțiune privind „dezoligarhizarea”, în special în lumina concluziei Comisiei potrivit căreia agențiile independente și de reglementare din R. Moldova sunt încă predispuse să fie influențate de interesele private și de organismele sau industriile pe care ar trebui să le reglementeze”, se menționează în Avizul CoR.

Nu în ultimul rând, în Aviz este subliniat faptul că, deși au fost create un număr semnificativ de noi posturi pentru a consolida capacitatea administrației publice pentru a pregăti aderarea la UE și în timp ce salariile au crescut pentru anumite categorii de funcționari publici, administrația publică din Moldova suferă în continuare de un deficit cronic de resurse umane calificate și de un sistem disfuncțional de dezvoltare profesională a funcționarilor publici locali. Prin urmare, investițiile în reforme suplimentare și abordarea problemelor legate de egalitatea de gen în administrația publică trebuie să fie priorități în procesul de aderare a Republicii Moldova.

Totodată, CoR încurajează guvernul Republicii Moldova să prezinte Consiliului de asociere UE-Moldova o cerere de înființare a unui comitet consultativ mixt între CoR și autoritățile locale din Moldova, reprezentate de CALM.

Comitetul European al Regiunilor (CoR) este vocea regiunilor și orașelor în Uniunea Europeană (UE). El reprezintă autoritățile locale și regionale din întreaga Uniune Europeană și formulează opinii cu privire la noile acte legislative care au impact asupra regiunilor și orașelor (70% din toată legislația UE). CoR este o adunare politică alcătuită din 329 de membri titulari și 329 de membri supleanți din toate țările UE (grupați pe partide politice și conduși de un președinte) care au fost aleși la nivel local sau regional (de exemplu, în calitate de primari sau de președinți de regiune). Ei se reunesc la Bruxelles de șase ori pe an pentru a dezbate pe marginea avizelor pe care le elaborează cu privire la unele propuneri legislative și pentru a conveni asupra unor rezoluții privind măsurile care urmează să fie adoptate de UE. CoR acționează pentru a aduce UE mai aproape de cetățenii săi prin implicarea reprezentanților locali și regionali, care sunt zilnic în contact nemijlocit cu preocupările alegătorilor lor, dar și invitându-i pe cetățeni să participe la diverse evenimente și dezbateri, CoR contribuie la reducerea distanței dintre activitățile instituțiilor UE și cetățenii europeni.

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă