Nume
Parola
Vizualizări: 3590
ADR Nord a organizat un atelier de lucru dedicat tendințelor și provocărilor în sectorul de alimentare cu apă și canalizare din Republica Moldova
Lunga, Florești, 15 Iulie 2022 — Tendințele și provocările sectorului de alimentare cu apă și canalizare (AAC) din Republica Moldova au fost analizate joi, 14 iulie 2022, la un atelier de lucru organizat de ADR Nord în cadrul proiectului „Planificare SMART în domeniul managementului apelor”, implementat în perioada septembrie 2021 – iulie 2022.

Atelierul de lucru a reunit funcționari de la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), specialiști ADR, experți în domeniul gestionării sistemelor de alimentare cu apă și experți în planificare strategică.

Maria Prisacari, director ADR Nord: „Implementăm proiecte investiționale, inclusiv în sectorul Asigurare cu apă și sanitație, și impulsionăm stimularea creșterii economice durabile. În acest context, proiectul „Planificare SMART în domeniul managementului apelor" a urmărit crearea cadrului de planificare necesar pentru atragerea investițiilor în sector și pentru planificarea eficientă a resurselor în vederea asigurării accesului echitabil la servicii calitative de apă și de canalizare.”

Igor Malai, șef Direcție politici de dezvoltare regională, MIDR: „Accesul la apă potabilă sigură este o prioritate majoră atât la nivel regional, cât și la nivel național. Domeniul aprovizionării cu apă și sanitație este unul dintre cele mai importante, având și o strategie sectorială, iar în documentele de politici este menționat că cel mai important element este aprovizionarea cu apă și canalizare. Regionalizarea acestui serviciu public este elementul-cheie al politicii de dezvoltare a sectorului.”

În cadrul atelierului de lucru, Victoria Zabolotnîi, manager de proiect la ADR Nord, a prezentat cele mai importante rezultate în urma implementării proiectului „Planificare SMART în domeniul managementului apelor”. Despre unele provocări și o serie de bune practici în conlucrarea cu autoritățile publice locale în vederea elaborării documentelor strategice în sectorul AAC din nordul țării a vorbit Tatiana Podlisnic, expertă în planificare strategică. La rândul lor, Sergiu Rusu și Liliana Belecciu, experți în domeniul AAC, s-au referit la provocările specifice sectorului identificate la nivel național și au vorbit despre beneficiile regionalizării serviciilor de AAC în Republica Moldova.

În Regiunea de Dezvoltare Nord, rata de conectare a populației la rețeaua publică de alimentare cu apă constituie peste 54%. Continuă să lipsească documente de politică strategică sectorială la nivel local, precum și un proces eficient de planificare și dezvoltare a sectorului. Potrivit studiului „Calitatea apei destinate consumului uman în rețelele de apeducte urbane", în Republica Moldova „apa din apeductele urbane investigate nu corespunde reglementărilor naționale în vigoare în proporție de 55,2%”. Potrivit aceleiași surse, „cea mai mare pondere a neconformităților privind calitatea apei este atestată în Regiunea de Nord a țării, unde 62,5% din probe nu corespund normativelor aprobate”.

În perioada 2011-2022, din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, ADR Nord a implementat în nordul țării 14 proiecte de alimentare cu apă și sanitație, în valoare de 427,66 de milioane de lei. În prezent, din sursele Uniunii Europene, ADR Nord implementează un proiect de alimentare cu apă și sanitație în valoare de 58,68 de milioane de lei, iar în Documentul Unic de Program 2022-2024 sunt incluse cinci proiecte de alimentare cu apă și sanitație implementate în nordul țării, în valoare de 125,36 de milioane de lei.

Proiectul „Planificare SMART în domeniul managementului apelor” este implementat de ADR Nord prin intermediul Fondului de Inovare pentru Obiectivele de Dezvoltare Durabilă din Moldova (SDG Innovation Fund Moldova), în cadrul proiectului „Suport pentru Guvernul Republicii Moldova în implementarea Agendei 2030”, finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (BMZ) și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

www.adrnord.md