Nume
Parola
Vizualizări: 3178
Demararea unui proiect regional de alimentare cu apă și canalizare, pe agenda de priorități a Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale
Chișinău, 8 Septembrie 2021 — Despre construcția conductei ce va subtraversa râul Prut și care va asigura raioanele Nisporeni, Ungheni, Glodeni și Fălești cu apă potabilă, a discutat marți, 7 septembrie 2021, viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, cu reprezentanți ai companiei ApaVital Iași, președinți/vicepreședinți de raion și reprezentanți ai Agenției de Dezvoltare Regională Nord și Centru.

În cadrul ședinței, ministrul a reiterat necesitatea și importanța implementării acestui proiect regional de infrastructură, care va aduce în casele și gospodăriile cetățenilor apă de bună calitate și servicii la cele mai înalte standarde.

Reprezentanții APL l-au informat pe Andrei Spînu despre rețelele de apă existente, la momentul actual, pe teritoriul raioanelor și, împreună cu ministrul, au analizat posibilitățile de construcție și de conectare la conductele operatorului transfrontalier de apă și canalizare ApaVital Iași.

Astfel, compania din România urmează să construiască apeducte cu subtraversarea râului Prut pentru alimentarea cu apă potabilă din județul Iași, România, în raioanele Nisporeni, Ungheni, Glodeni și Fălești din Republica Moldova, între localitățile: Măcărești (România) – Măcărești (Republica Moldova), Sculeni (România) – Sculeni (Republica Moldova), Ungheni (România) – Ungheni (Republica Moldova) și în sectorul localității Tabăra (România).

Directorul general ApaVital, Mihai Doruș, a menționat că startul a fost dat deja, prin lansarea unei licitații care implică realizarea unei subtraversări a râului Prut și a unui dig de protecție, în dreptul localității Măcărești. În această primă etapă, proiectul este destinat locuitorilor din 13 localități aferente raioanelor Ungheni și Nisporeni, ce cuprinde o populație de aproximativ 30.000 de locuitori. Mai mult, directorul afirmă că pentru acest proiect există planul tehnic și sursele de finanțare necesare.

Prin proiectele existente se prevăd patru traversări (două subtraversări și două supratraversări) între localitățile Măcărăști (România) - Măcărăști (Republica Moldova), Sculeni (România) - Sculeni (Republica Moldova), Tabăra (România) - Viilor (Republica Moldova) și traversarea pe viitorul pod Ungheni (România) - Ungheni (Republica Moldova). Demararea lucrărilor la traversarea Sculeni, care se va conecta cu apeductul Gherman-Fălești, va face posibilă alimentarea cu apă potabilă a 15 comune și a orașului Fălești, destinat unui număr de peste 40.000 de locuitori.

Reprezentanții companiei ApaVital Iași susțin că, după începerea proiectului, vor putea fi deservite cu apă potabilă cel puțin 4 orașe din Republica Moldova (Glodeni, Nisporeni, Ungheni și Fălești) și aproximativ 100 de comune, cu o populație în jur de 250.000 de persoane.

Serviciul de presă
al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale