Nume
Parola
Vizualizări: 4279
ADR Nord evaluează impactul a două proiecte de dezvoltare regională implementate în raionul Florești
Raionul Florești, 22 August 2020 — Specialiștii Secției monitorizare și evaluare (SME) din cadrul Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Nord continuă activitățile de evaluare a impactului proiectelor de dezvoltare regională implementate de Agenție în perioada 2011-2013. Vineri, 21 august a.c., în cadrul unor noi vizite în teren, Ala Cucu, șefa SME, și Pavel Curcovici, specialist în monitorizare și evaluare, s-au deplasat în satul Băhrinești și în orașul Biruința, raionul Florești, unde au discutat cu autoritățile publice locale și cu alte părți implicate despre măsurile privind asigurarea durabilității a două proiecte implementate din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR).

BĂHRINEȘTI, proiectul „Intersecții culturale”

Specialiștii ADR Nord în monitorizare și evaluare s-au deplasat în satul Băhrinești, raionul Florești, unde au discutat cu reprezentanții primăriei, beneficiarul proiectului, dar și cu activiștii civici care au contribuit la implementarea ideii. Realizarea acestui proiect a contribuit la promovarea Regiunii de Dezvoltare Nord ca destinației turistică și suport pentru stabilirea parteneriatelor în sectorul turistic.

Specialiștii ADR Nord au constatat efectele directe ale proiectului. Buna funcționare a CCI este asigurată de personalul angajat cu susținerea autorităților publice locale, care planifică anual surse financiare pentru reparația curentă a edificiului și, respectiv, procurarea/repararea bunurilor pentru buna funcționare a Centrului.

Bugetul proiectului de renovare a CCI din Băhrinești se ridică la peste 3,2 milioane de lei, din care 1,26 de milioane din sursele FNDR.

BIRUINȚA, proiectul „Finisarea construcției poligonului pentru acumularea, sortarea și valorificarea deșeurilor menajere pentru 3 primării (7 localități) or. Biruința, com. Alexandreni (5 localități), s. Heciul Nou”

În cadrul vizitei în orașul Biruința, localitate beneficiară în cadrul proiectului, specialiștii ADR Nord au constatat un șir de lacune în privința platformelor de colectare a deșeurilor, echipamentelor și funcționării serviciului de salubrizare.

În orașul Biruința funcționează ÎM „DPGCL Biruința”, care are atribuția de a colecta și transporta deșeurile menajere. Prin implementarea proiectului, serviciile prestate de către această întreprindere s-au extins în comunele Alexăndreni și Heciul Nou. Însă autoritatea din ultima localitate a decis să limiteze serviciile doar pentru instituțiile de menire socială.

Pentru realizarea proiectului de gestionare a deșeurilor din Biruința, FNDR a alocat 4,07 milioane de lei. Menționăm că acest proiect de gestionare a deșeurilor a fost finanțat inițial din sursele Fondului Ecologic Național, iar ulterior a fost preluat și implementat de ADR Nord din sursele FNDR.

Rezultatele relevanței, eficienței, eficacității, impactului și durabilității acestor două proiecte implementate de ADR Nord în perioada 2011-2013, la Băhrinești și Biruința, precum și alte aspecte vor fi expuse în Raportul de evaluare a impactului.

www.adrnord.md