Nume
Parola
Vizualizări: 6053
Lansarea studiului „Acces egal pentru toți în secțiile de votare”
Chișinău, 3 Iunie 2020 — La aproape un an de la evaluarea accesibilității secțiilor de votare din întreg raionul Hîncești, Alianța INFONET a revenit în circumscripția uninominală nr 38, mun. Hîncești pentru a examina din nou cele 44 de clădiri publice în care s-a desfășurat procesul de votare la alegerile parlamentare noi din 15 martie 2020. Studiul a fost desfășurat la inițiativa Comisiei Electorale Centrale și cu susținerea PNUD Moldova.

Auditul „Acces egal pentru toți în secțiile de votare” a fost prezentat astăzi, 3 iunie 2020, la un eveniment online.

Dacă în iunie 2019 au fost analizate 43 de instituții publice, atunci în 2020 a fost luată în considerație încă o secție de votare nou creată. În continuare, nicio instituție publică nu este complet accesibilă. În schimb, sunt cinci clădiri parțial accesibile, cu două mai mult decât în 2019, iar alte 39 rămân în continuare inaccesibile.

Un progres a fost sesizat la îmbunătățirea accesului drumurilor; au apărut noi rampe construite corect și calitativ, au fost adăugate culori contrastante în sala secției de votare și pe coridoare. Schimbările au avut loc preponderent în mediul urban, iar o problemă mare rămâne în continuare lipsa condițiilor de igienă și accesibilitatea grupurilor sanitare.

Evaluarea din 15 martie a fost efectuată cu implicarea persoanelor utilizatoare de scaun rulant. Larisa Prochina este locuitoare a mun. Hîncești și, în ziua alegerilor, s-a bucurat de optimizările din instituțiile de învățământ din orașul ei. „E important ca persoanele cu dizabilități, inclusiv cele utilizatoare de scaun rulant, să participe la evenimente precum alegerile. E important din simplul motiv că avem și noi o opinie care vrem să fie exprimată de aici, nu din casă, prin intermediul căreia să putem să îmbunătățim lumea din jur și acest mediu pentru toți”, spune Larisa.

Directorul executiv al Alianței INFONET, Victor Koroli, menționează: „În ultimii doi ani, administrația publică locală de nivelul I și II din Hîncești a manifestat deschidere și înțelegere față de problema accesibilității. De aceea, a fost important să evaluăm situația la zi, să facem o comparație, să dăm o apreciere acțiunilor întreprinse la nivel local și să formulăm unele recomandări.”

Vicepreședintele CEC, Vladimir Șarban, subliniază: „Comisia Electorală Centrală va continua dialogul și activitatea comună cu administrația publică locală din Hîncești pentru ca, de ce nu, acest municipiu să devină unul exemplu de acces egal în secțiile de votare. Același lucru îl dorim pentru toate instituțiile publice din țară și în contextul alegerilor prezidențiale planificate pentru toamna aceasta.”

„PNUD Moldova susține realizarea deplină a drepturilor omului, iar în acest caz, nu este vorba doar de dreptul la vot liber exprimat, ci și de dreptul la educație, la cultură, la servicii de sănătate pentru toate persoanele cu diferite dizabilități, cetățeni cu drepturi egale în Republica Moldova”, spune Eva Bounegru, manageră de proiect la PNUD Moldova.

Mai mult de jumătate din clădirile publice evaluate reprezintă instituții de învățământ, în care de obicei sunt deschise și secții de votare.

În 2019, un studiu similar a cuprins 612 secții de votare, toate din municipiul Chișinău, Bălți, Hîncești, Căușeni, Edineț și UTA Găgăuzia, ceea ce a constituit 30 la sută din numărul total al secțiilor de votare deschise la alegerile parlamentare din februarie 2019.

Studiul „Acces egal pentru toți în secțiile de votare” a fost elaborat în cadrul proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de PNUD Moldova în parteneriat cu Comisia Electorală Centrală și finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Ambasada Marii Britanii la Chișinău prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare și Ambasada Olandei prin Programul Matra.

Contact pentru mass-media: Eva Bounegru, manageră de proiect, PNUD Moldova, tel. 068176611, eva.bounegru@undp.org

Conferința de lansare a studiului: https://www.privesc.eu/Arhiva/90986/Evenimentul--Acces-egal-in-sectiile-de-votare--Prezentarea-rezultatelor-evaluarii-accesibilitatii-in-CU-nr-38--mun--Hincesti

Studiul: https://www.md.undp.org/content/moldova/ro/home/library/effective_governance/acces-egal-pentru-toi-in-seciile-de-votare

Video: Acces egal în secțiile de votare. Cum au fost evaluate repetat clădirile publice din Hîncești - https://youtu.be/3TeQlrJjLy8