Nume
Parola
Vizualizări: 2252
Parlamentari din Comisia mediu și dezvoltare regională au efectuat vizite de monitorizare în Regiunea de Dezvoltare Nord
Bălți, 8 Noiembrie 2017 — Deputați din Comisia mediu și dezvoltare regională și consultanți ai Parlamentului Republicii Moldova au efectuat marți, 7 noiembrie, un șir de vizite de documentare în Regiunea de Dezvoltare Nord, pentru a monitoriza procesul de implementare a politicilor statului în domeniul dezvoltării regionale și protecției mediului. Membrii delegației parlamentare și-au propus astfel să faciliteze dialogul cu instituțiile regionale și locale, să identifice provocările de dezvoltare la nivel regional și să optimizeze efortul instituțiilor statului la toate nivelele în sprijinirea dezvoltării echitabile și echilibrate pe tot teritoriul Republicii Moldova.

Din comisia parlamentară au făcut parte deputații Radu Mudreac – președintele Comisiei, Simion Grișciuc – vicepreședinte al Comisiei, Demian Caraseni, Eduard Smirnov și Iurie Chiorescu. Deputații au fost însoțiți de reprezentanți ai Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, reprezentanți ai proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL) și de consultanți ai Parlamentului. De asemenea, la întrevederea cu deputații au participat președintele Consiliului Regional pentru Dezvoltare (CRD) Nord, Ion Leucă, și primarul interimar al municipiului Bălți, Igor Șeremet.

Delegația parlamentară și-a început vizita în Regiunea de Dezvoltare Nord la depozitul de deșeuri al municipiului Bălți, amplasat la periferia satului Țambula, raionul Sângerei, unde viceprimarul municipiului Bălți, Igor Șeremet, le-a vorbit deputaților despre starea curentă a depozitului și problemele de gestionare a deșeurilor în municipiu. „Suntem la limita unei catastrofe ecologice. Depozitul actual de deșeuri, specializat mai mult în depozitare decât în sortare sau prelucrare, este încărcat în proporție de 96 la sută”, a precizat viceprimarul Igor Șeremet. În context, atât viceprimarul, cât și reprezentanții ADR Nord și MSPL au vorbit de oportunitatea creării, cu sprijinul Uniunii Europene, a unui depozit regional de deșeuri în Zona de management a deșeurilor nr. 7, care cuprinde raioanele Drochia, Fălești, Florești, Glodeni, Râșcani, Sângerei și municipiul Bălți.

Ulterior, membrii Comisiei mediu și dezvoltare regională s-au deplasat la sediul ADR Nord din municipiul Bălți, unde au discutat cu angajații Agenției despre realizările și perspectivele de dezvoltare în sectoarelor prioritare de dezvoltare regională. În acest context, directorul interimar al ADR Nord, Constantin Bândiu, a prezentat deputaților informații despre specificul activității Agenției și despre cele mai importante rezultate obținute în domeniul dezvoltării regionale la nordul Moldovei în perioada anilor 2011-2016. Totodată, directorul interimar al ADR Nord i-a informat pe deputați că, în anul 2017, ADR Nord implementează 13 proiecte finanțate din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR). Costul total al acestor proiecte este aproximativ 290 de milioane de lei, pentru anul curent fiind alocați 69,5 milioane de lei, din care 40,6 milioane de lei (58%) au fost valorificați până în prezent. De asemenea, directorul interimar al ADR Nord a menționat că Agenția implementează și proiecte cu finanțarte din surse externe.

La ședința organizată în incinta ADR Nord a mai fost prezentat proiectul de crearea, în cadrul Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, a Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic – proiect finanțat din FNDR și surse externe, precum și proiectul de creare a unui sistem de gestionare a deșeurilor în Zona de management a deșeurilor solide nr. 8, care cuprinde raioanele Edineț, Dondușeni, Briceni și Ocnița - proiect finanțat de Uniunea Europeană, prin intermediul GIZ.

Tot la Bălți, delegația parlamentară a vizitat Parcul Industrial „Răut” și Zona Economică Liberă „Bălți”, unde ADR Nord a implementat în ultimii ani câteva proiecte de dezvoltare regională.

Vizita membrilor Comisiei mediu și dezvoltare regională a Parlamentului în Regiunea de Dezvoltare Nord a avut loc cu sprijinul proiectului MSPL. Proiectul MSPL este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Uniunea Europeană, Guvernul României, Guvernul Suediei și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).

www.adrnord.md