Nume
Parola
Vizualizări: 969
Primarii au apreciat activitatea și au acordat un nou mandat de încredere conducerii CALM!
26 Aprilie 2024 — Peste 100 de primari din toate zonele Republicii Moldova s-au întrunit în cadrul ședinței extinse a Consiliului de Administrare al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM). În cadrul evenimentului din 25 aprilie a fost prezentat un raport de activitate a CALM pentru perioada 2020-2023, au fost alese organele de conducere ale CALM pentru perioada 2024-2027 , au fost aprobate direcțiile de activitate pentru următoarea perioadă, aleșii locali au avut și un dialog cu reprezentanți ai autorităților centrale.

În cadrul evenimentului a fost prezentată o sinteză a direcțiilor principale de activitate ale CALM, rezultatelor înregistrate cu participarea directă a CALM, provocărilor la nivel instituțional și de politici ale statului. De asemenea, au fost prezentate principalele rezultate ale activității rețelelor din cadrul CALM: Rețeaua Femeilor; Rețeaua Secretarilor Consiliilor locale; Rețeaua Contabililor; Rețeaua Perceptorilor Fiscali; Rețeaua specialiștilor în domeniul reglementării proprietății funciare și Rețeaua Orașelor.

Promovarea drepturilor și intereselor APL în procesul decizional prin elaborarea de avize, adresări, luare de poziție, a conceptelor, propunerilor la proiectele de legi și alte acte normative; ședințe, dezbateri publice, sesiuni de informare și instruire au fost și rămân alte direcții de activitate ale CALM. Totodată, primarilor le-a fost prezentată activitatea CALM pe plan extern și lansarea E-Platformei pentru Guvernarea Locală a CALM. De asemenea, au fost discutate și aprobate direcțiile principale de activitate ale CALM pentru perioada 2024-2027.

În cadrul evenimentului a fost votată noua componență a Consiliului de Administrare al CALM, aprobată componența Biroului executiv al CALM, aleși vicepreședinții CALM. Tatiana Badan a fost realeasă în funcția de președintă a CALM.

În contextul în care primarului orașului Căușeni, Anatol Donțu, în circumstanțe neclare, fără a avea dreptul de a se apăra, fără a se ține cont de votul a circa 80% dintre alegătorii orașului, i s-a interzis să exercite o funcție publică sau de demnitate publică pentru o perioadă de trei ani, membrii Consiliului de Administrare al CALM au decis să ia atitudine față de acest caz care riscă să fie un precedent periculos folosit în calitate de bâtă împotriva primarilor incomozi.

În altă ordine de idei, Domnului Valentin Guțan, care a activat în calitate de primar al orașului Cricova timp de 9 mandate (36 de ani), în semn de înaltă apreciere și contribuție în consolidarea instituțională a CALM, i s-a acordat titlul Membru de Onoare al CALM.

În a doua parte a evenimentului aleșii locali s-au întrunit cu reprezentanții puterii centrale: Ministrul Finanțelor Petru Rotaru; Ministrul Mediului Sergiu Lazarencu și directorul Agenției Geodezie, Cartografie și Cadastru, Ivan Danii și au abordat mai multe subiecte ce vizează activitatea autorităților publice locale.

În încheierea evenimentului, Șeful adjunct al Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, Marius Ciprian Toth, a vorbit despre inițiativele Consiliului Europei în susținerea autorităților publice locale și despre rolul primarilor în parcursului european al Republicii Moldova.

Evenimentul a fost organizat cu susținerea tehnică a Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei în cadrul proiectului „Consolidarea culturii dialogului și a guvernării locale deschise și etice în Republica Moldova".

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă