Nume
Parola
Vizualizări: 3593
Ziua Mondială a Justiției Sociale este celebrată în Republica Moldova
19 Februarie 2016 — La 19 februarie 2016 Organizația Naţiunilor Unite a organizat o reuniune la nivel înalt pentru a marca Ziua Internațională pentru Justiție Socială în Republica Moldova.

Evenimentul şi-a propus să crească gradul de conștientizare în materie de justiție socială, din perspectiva Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă pentru următorii 15 ani, adoptate în unanimitate de statele membre ONU în octombrie 2015. Or, locurile decente de muncă au fost menţionate de populaţia din Moldova în cadrul consultărilor naţionale post-2015 drept cea mai înaltă aspiraţie a lor de dezvoltare şi îmbunătăţire a condiţiilor de trai.

Participanţii au discutat despre economia informală, calitatea politicilor de ocupare, incluziunea socială, respectarea dreptului la angajare și condițiile de muncă pentru persoanele cu dizabilități, migranţi şi refugiaţi ş.a.

„Marcăm acest eveniment pentru a 10-a oară în Moldova, ceea ce e un jubileu. Cei vulnerabili trebuie să participe la luarea deciziilor, iar creşterea economică trebuie să fie incluzivă. Orice persoană, indiferent de circumstanţele de viaţă, trebuie sprijinită pentru a-şi realiza potenţialul. Conceptul de justiţie socială nu este suficient de cunoscut şi conştientizat încă. În continuare, vom depune eforturi pentru a îndeplini Agenda 2030 şi a localiza Obiectivele de Dezvoltare Durabilă”, a afirmat Gheorghe Brega, vice prim-ministrul Republicii Moldova.

„În această zi, sărbătorim progresele înregistrate în domeniul justiției sociale. Și, în același timp, ne reînnoim angajamentul de a construi un viitor plin de demnitate pentru toți”, a declarat Dafina Gercheva, coordonatoare rezidentă ONU în Republica Moldova / reprezentantă rezidentă PNUD.

„Moldova a înregistrat progrese semnificative în dezvoltarea economică și socială în ultimii douăzeci de ani. Totodată, persistă inegalități majore în societate, cu un decalaj tot mai mare între zonele urbane și rurale în ceea ce privește sărăcia, locurile de muncă și accesul la serviciile de bază. Depășirea acestor provocări complexe de dezvoltare necesită abordări integrate, holistice și specifice. Familia ONU este ferm angajată pentru a avansa în continuare agenda justiţiei sociale”, a adăugat oficiala.

Evenimentul a culminat cu semnarea oficială a Programului de Țară privind Munca Decentă pentru anii 2016 – 2020, de Organizația Internațională a Muncii şi Guvernul Republicii Moldova.

„Vreau să încurajez Guvernul Republicii Moldova să înceapă discuţii cu privire la provocările de pe piaţa muncii. Sunt onorat să semnez acest nou program de ţară. Acesta are deplina susţinere a noastră. Acum e nevoie de eforturi comune, ale guvernului şi actorilor sociali. Economia informală şi munca declarată afectează securitatea socială din Moldova şi aceste fenomene trebuie combătute”, a remarcat Heinz Koller, director regional pentru Europa și Asia Centrală al Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM).

Priorităţile acestui program ţin de:

- promovarea ocupării şi a unui mediu de afaceri favorabil pentru întreprinderi durabile;

- un dialog social eficient;

- protecţie socială şi condiţii de muncă mai bune.


Reuniunea de la Chişinău s-a desfăşurat în parteneriat Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei.

Celebrarea Zilei Mondiale a Justiției Sociale anual pe 20 februarie vine să sprijine eforturile comunităților internaționale şi naționale în eradicarea sărăciei, promovarea ocupării depline și a muncii decente, egalitatea de gen și accesul la bunăstarea socială și justiție pentru toți.

Pentru Organizația Națiunilor Unite, aspirațiile pentru justiție socială pentru fiecare sunt în centrul misiunii sale globale de a promova dezvoltarea și demnitatea umană. Adoptarea de Organizația Internațională a Muncii a Declarației privind justiția socială pentru o globalizare echitabilă este doar un exemplu recent al angajamentului sistemului ONU pentru justiție socială. Declarația se concentrează pe garantarea rezultatelor echitabile pentru toți, prin ocuparea forței de muncă, protecție socială, dialog social, și a principiilor fundamentale și a drepturilor la locul de muncă.