Nume
Parola
Vizualizări: 2486
La Iaşi a avut loc o reuniune transfrontalieră în cadrul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării
29 Aprilie 2014 — Zeci de reprezentanţi ai autorităţilor locale, ai universităţilor şi societăţii civile s-au întâlnit vineri la Iaşi pentru a lua parte la reuniunea ce vizează cooperarea transnaţională între România şi Republica Moldova, în cadrul Strategiei UE pentru regiunea Dunării (SUERD). La reuniune au participat Liviu Oboroc, viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, directorii Agențiilor de Dezvoltare Regională Nord, Centru și Sud, precum și membri ai Consiliilor pentru dezvoltare regională din Republica Moldova.

Evenimentul, parte a unui proiect pilot care are ca obiectiv creşterea absorbţiei fondurilor europene în cadrul programelor de finanţare, urmează să fie derulat în perspectiva financiară 2014-2020, prin valorificarea noului mecanism de cooperare oferit de Strategia Dunării.

Conform organizatorilor, un prim obiectiv de etapă este stimularea şi eficientizarea cooperării dintre instituţiile administraţiei centrale şi cele locale, mediul universitar, mediul de afaceri şi organizaţiile neguvernamentale din România şi Republica Moldova prin asigurarea unei mai bune cunoaşteri a cadrului instituţional al Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării.

Timp de câteva ore participanţii din România şi Republica Moldova au purtat discuţii pe marginea unor teme de interes comun, inclusiv iniţiativa creării unor mecanisme de cooperare care să faciliteze identificarea de parteneri în proiecte cu impact macro-regional care răspund obiectivelor SUERD.

Agenda reuniunii de la Iaşi a inclus teme referitoare la cooperarea transnaţională şi transfrontalieră în cadrul Strategiei UE pentru regiunea Dunării cât şi dezbateri privind rolul structurilor regionale în atragerea fondurilor europene, consolidarea guvernanţei la nivel naţional şi transfrontalier şi propuneri de soluţii integrate de finanţare a proiectelor.

Reuniunea 'Cooperarea transnaţională în cadrul Strategiei UE pentru regiunea Dunării' face parte dintr-un proiect pilot care are în vedere consolidarea capacităţii administrative a României şi Republicii Moldova în procesul de punere în practică a obiectivelor SUERD. Proiectul răspunde uneia dintre recomandările Forumului Anual SUERD (Bucureşti, 28-29 octombrie 2013) de 'instituire a unui mecanism de follow-up, la nivel de lucru, al Coordonatorilor Naţionali SUERD, care să urmărească punerea în aplicare a deciziilor politice şi să identifice direcţii de acţiune comună pentru creşterea eficienţei implementării Strategiei'. Astfel, se propune crearea unor mecanisme de lucru între administraţia centrală şi locală, precum şi a unui cadru funcţional de cooperare interjudeţeană şi interregională, care să includă mediul universitar, mediul de afaceri şi societatea civilă, implicate în aplicarea în practică a SUERD.

Evenimentul a fost organizat de Ministerul Afacerilor Externe împreună cu Consulatul General al României la Cahul şi cu Centrul Bilateral de Afaceri România - Republica Moldova şi a beneficiat şi de sprijinul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, instituţie coordonatoare a programelor de cooperare transfrontalieră şi a programului de cooperare transnaţională 'Dunărea', precum şi al Ministerului Fondurilor Europene, coordonator al programelor operaţionale.