Vizualizări: 2928
Steven Moody: Din 2007, SUA a pierdut controlul asupra politicii sale financiare
Chişinău, 21 Noiembrie 2008 — Este criza financiară cu adevărat globală?
Iată punctul de pornire al dezbaterii pe marginea impactului crizei financiare, organizată de Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, la 20 noiembrie 2008.
Timp de două ore, expertul în finanţe globale Steven Moody – de numele căruia este legată crearea pieţii hârtiilor de valoare în Rusia şi reformarea sistemului de pensionare în Kazahstan – a explicat de ce criza subprime, adică cea a creditelor ipotecare acordate celor care nu puteau sa se împrumute la prima mână, a devenit globală.
Moody a explicat că în ultimii patru ani, volumul instrumentelor financiare globale a atins cota de 600 de trilioane de dolari, ceea ce depăşeşte de zece ori PIB-ul global. Totodată, băncile centrale din afara SUA au acumulat rezerve valutare de 3,5 trilioane de dolari. La această cifră au contribuit cel mai mult statele BRIC (Brazilia, Rusia, India şi China). În aceeaşi perioadă, guvernul SUA a emis hârtii de valoare de doar 0,9 trilioane dolari. Anume aceasta a determinat băncile centrale din întreaga lume să cumpere obligaţiuni de securizare a ipotecii, aventurându-se în afaceri riscante.
Astfel, din 2007, SUA a pierdut parţial controlul asupra propriei politici monetare. Asta nu le-a permis ridicarea ratei de dobânzii la hârtiile de valoare emise de guvern. În aceste condiţii, dobânda la hârtiile de valoare federale de 10 ani a ajuns să fie echivalată cu cea a rezervelor de doi ani. Infuzia de capital, după cum menţionează expertul financiar internaţional Steven Moody, s-a regăsit în cele mai diverse domenii, în special în cel ipotecar, petrolier. Decapitalizarea a ajuns la nivelul de 50%, printre statele cele mai afectate situându-se Federaţia Rusă.
În ceea ce priveşte Republica Moldova, Moody aminteşte de faptul că unele companii au profitat de dobânzile reduse din străinătate, pentru a obţine credite. Aceşti bani, depuşi în băncile moldoveneşti, au creat efectul de speculaţie valutară. În volume mari, aceasta ar putea comporta riscuri, semnalează expertul financiar.
Prin facilitarea comunicării dintre tinerii lideri şi experţi din afara Republicii Moldova, IDIS „Viitorul” îşi propune să alimenteze preocuparea tinerei generaţii faţă de provocările majore de ordin politic, economic şi social. Timp de doi ani, aproximativ 600 de tineri au participat la dezbaterile europene ale IDIS, interacţionând direct cu reprezentanţi ai autorităţilor publice, misiunilor diplomatice şi organizaţiilor internaţionale.
Pentru mai multe informaţii, contactaţi: Coordonatorul relaţii publice al Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Laura Bohanţov, tel: 221844, GSM: 069918296, e-mail laura.bohantov@viitorul.org
Autor: IDIS Viitorul
Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă
Toate comunicatele din categoria curentă
Categorii comunicate
- Administraţie Publică 2274
- Afaceri 808
- Angajări & Joburi 166
- Armata & Serviciul Grăniceri & Vama 37
- Artă & Cultură 127
- Bănci & Asigurări 18
- Blogosfera 110
- Concursuri & Licitații 14
- Construcţii & Infrastructură 47
- Dezvoltare Regională 1653
- Diaspora 3
- Drepturile Omului & Justiţie 564
- eBooks / eReviste / eDocumente 7
- Economic & Statistică 329
- Educaţie & Instruire 750
- Export și Investiții 17
- Externe 165
- Fashion 0
- Fiscalitate & Finanţe & Contabilitate 116
- Industrie 10
- IT 30
- Media & Publicitate 365
- Mediu 36
- Mesaje 8
- Oferte & Prețuri 16
- Ong & Societate Civilă 1313
- Persoane Publice 140
- Politic & Electorala 1305
- Procuratura & MAI 120
- Public Relations 32
- Resurse Web 12
- Sănătate & Medicină 125
- Sindicate 4
- Social 580
- Sport 12
- Ştiinţă 80
- Tehnologia Informației și Comunicațiilor 287
- Telefonie & Comunicaţii 29
- Turism 33