Nume
Parola
Vizualizări: 2051
Reprezentanţii mediului de afaceri din Moldova şi Turcia doresc să-şi intensifice relaţiile de colaborare
Chisinau, 18 Februarie 2011 — Acest fapt a fost accentuat de mai multe ori în cadrul Şedinţei Consiliului de Afaceri Moldo-Turc, care s-a desfăşurat vineri, 18 februarie 2011, la Chişinău, cu prilejul marcării a 18 ani de la fondarea acestuia. La eveniment au participat reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale, ai Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci, precum şi circa 40 de agenţi economici autohtoni.
În cuvântul de salut din partea Guvernului Republicii Moldova, Valeriu Lazăr, viceprim-ministru, Ministru al Economiei, a menţionat că Turcia este printre principalii parteneri de colaborare ai ţării noastre. „Republica Moldova intră într-o perioadă de dezvoltare care oferă din ce în ce mai multe oportunităţi. Avem nevoie de proiecte mari de investiţii în sectorul energetic, infrastructura drumurilor, agricultură, precum şi pentru parcurile industriale. Întreprinzătorii sunt cei care decid dacă desfăşoară sau nu afaceri, iar noi, factorii de decizie trebuie să le sigură condiţii optime pentru aceasta, un cadru juridic corespunzător”.
În acelaşi context, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Moldovei, Gheorghe Cucu, copreşedinte al Consiliului de Afaceri Moldo-Turc, a spus că, în calitate de reprezentant al mediului de afaceri din RM, CCI este dispusă să întreprindă acţiunile ce ţin de competenţa sa pentru a promova crearea unor parteneriate trainice, pe termen lung între reprezentanţii comunităţilor de afaceri din cele două state. „În ultimii ani, relaţiile comercial-economice dintre Moldova şi Turcia înregistrează o tendinţă ascendentă. Cu toate acestea, potenţialul de cooperare între ţările noastre nu este valorificat la maximum. Remarcăm cu o deosebită satisfacţie interesul întreprinzătorilor turci pentru RM, care deja s-a soldat cu realizarea unor proiecte investiţionale de importanţă majoră pentru economia ţării noastre. Prezenţa în această sală a reprezentanţilor comunităţii de afaceri din Moldova într-o componenţă atât de numeroasă denotă şi dorinţa businessmenilor noştri pentru stabilirea şi consolidarea parteneriatului cu companiile turceşti, dar şi pentru iniţierea unor proiecte comune în diverse domenii”.
Selim Bora, copreşedinte al Consiliului de Afaceri Moldo-Turc, a afirmat că, deşi Moldova are ieşire la Marea Neagră, o climă favorabilă şi foarte aproape de Turcia, volumul schimburilor comerciale este foarte modest. „Nu există obstacole în ceea ce priveşte iniţierea unor proiecte comune mari. De asemenea, chiar de la fondarea Consiliului, avem susţinerea autorităţilor din Moldova. Oamenii de afaceri din Turcia au încredere în RM, de aceea sunt ferm convins că relaţiile noastre de colaborare se vor intensifica”.

Consiliul de Afaceri Moldo-Turc a fost fondat la 18 februarie 1993. Obiectivele generale ale acestuia sunt: aprofundarea relaţiilor economice dintre Republica Moldova şi Turcia, determinarea direcţiile prioritare de colaborare, tendinţelor şi necesităţilor mediului de afaceri din ambele ţări, precum şi domeniilor potenţiale pentru plasarea investiţiilor străine în Republica Moldova.

Menţionăm că vizita oamenilor de afaceri turci în Moldova are loc în perioada 17-20 februarie 2011, delegaţia de întreprinzători din Turcia fiind condusă de către Selim Bora.
Scopul vizitei în ţara noastră este familiarizarea cu situaţia social-politică şi economică din RM, climatul de afaceri şi necesităţile ţării în investiţii externe.
Conform datelor statistice, anul trecut Moldova a exportat în Turcia mărfuri în valoare de peste 82 mln USD, exportul majorându-se de 2,5 ori faţă de 2009. În anul 2010, Moldova a importat din Turcia mărfuri în sumă de cca 206 mln USD, sau cu cca 20% mai mult comparativ cu anul 2009.
www.chamber.md