Nume
Parola
Vizualizări: 3248
Centrul CONTACT participă la dezvoltarea antreprenoriatului social în Moldova
28 Martie 2014 — Importanţa dezvoltării întreprinderilor sociale în Republica Moldova a constituit subiectul principal al atelierului de instruire pentru circa 27 de reprezentanţi ai APL, care s-a desfăşurat în incinta Academiei de Studii Economice, din Chişinău. Scopul instruirii a fost familiarizarea participanţilor, cu particularităţile antreprenoriatului social şi modalităţile de suport ce poate să le ofere APL-ul întreprinderilor sociale.
Atelierul face parte din activităţile organizate de Centrul Contact în cadrul proiectului „Dezvoltarea Antreprenoriatului Social în Moldova”, finanţat de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida) şi Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA.
Participanţii au discutat despre conceptul de antreprenoriat social, legislaţia în domeniul antreprenoriatului social, impactul afacerilor sociale asupra comunităţii, dar şi metode de suport oferit de APL pentru afacerile sociale.
Totodată, au fost identificate şi recunoscute probleme sociale, dar şi metode de soluţionare a acestora. Deasemenea, s-a pus accent pe aspectele care ar încuraja APL să sprijine afacerile sociale.
Potrivit coordonatorului de program, Lilia Porumb, acest proiect va conduce la încurajarea reprezentanţilor administraţiei publice locale şi reprezentanţilor sectorului asociativ (ONG-urile) de a crea parteneriate viabile şi de a colabora în căutarea soluţiilor pentru depăşirea constrângerilor sociale şi economice comune.
Informaţia asimilată îi v-a ajuta pe cei 27 de reprezentanţi ai APL să ofere sprijin calitativ în dezvoltarea cu succes a ideilor de proiect care vizează:
1. Integrarea socio-profesională a persoanelor cu dizabilităţi de vedere din Mun. Bălţi, AO Asociaţia Femeilor Afacerilor din mun. Bălţi;
2. Valorificăm potenţialul antreprenorial local şi ne dezvoltăm, AO Clubul Femeilor INSPIRAŢIE, Oxentea, Dubăsari;
3. Prin muncă decentă spre un viitor decent pentru toţi tinerii Moldovei, AO DORINŢA, Călăraşi;
4. Mara – Haine cu impact social, AO Mara Woman, Chişinău implementat in s. Scoreni rl. Străşeni;
5. Antreprenoriat Social pentru persoane cu dizabilităţi, Asociaţia Motivaţie, Vadul lui Vodă, mun. Chişinău;
6. Creşterea legumelor în sere cu tehnologii avansate în economisirea resurselor energetice, Centrul de Resurse pentru Tineri Dacia, Soroca;
7. Abilitatea Economică a persoanelor cu dizabilităţi şi/sau familiilor lor prin comercializarea genţilor/poşetelor hand made pentru dame din material reciclabil, AO Keystone Human Services International Moldova Association, Chişinău, care se va implementa în 5 localităţi: Orhei, Făleşti, Chirca-Anenii Noi, Voloave-Soroca, Hansca-Ialoveni;
8. ÎS ”Floare de cireş” – Mecanism de integrare socială a tinerilor cu dizabilităţi din Răzeni, Eco-Razeni, Ialoveni, com. Răzeni;
9. Suntem la fel, Agenţia de Dezvoltare Rurală HABITAT, Rezina.
La finalul instruirii, participanţii au declarat că au sesizat diferenţa dintre antreprenoriatul social şi antreprenoriatul clasic, au reuşit să estimeze părţile interesate şi problemele sociale din comunitate, dar şi să identifice metode eficiente de suport al afacerilor sociale din comunitate.
Precizăm, că scopul proiectului este consolidarea capacităţilor a 60 de antreprenori sociali şi 30 de reprezentanţi ai APL din localităţile beneficiare în domeniul antreprenoriatului social.

Amintim că în luna aprilie-mai 2013, Centrul CONTACT a instruit 97 de persoane: reprezentanţi ai organizaţiilor non-guvernamentale înregistrate în RM, reprezentanţi ai întreprinderilor comerciale, reprezentanţi ai grupurilor comunitare de iniţiativă şi persoane din categorii vulnerabile şi defavorizate.
Centrul Contact, Lilia Porumb, Coordonator de programe, Tel: 022/233947.