Nume
Parola
Vizualizări: 2531
Asistență din marea Britanie pentru promovarea arbitrajului și medierii
Chisinau, 24 Ianuarie 2013 — Experți din Marea Britanie vor acorda asistență Moldovei în vederea promovării formelor alternative de soluționare a litigiilor comerciale. Pe 23 ianuarie 2013, preşedintele Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova, Dumitru POSTOVAN, a avut o întrevedere cu Ranse HOWELL şi Andrew FIDDY, experți ai Centrul de Soluţionare Eficientă a Disputelor, din Marea Britanie.
Ranse HOWELL a menționat că, grupul de experți a venit în Moldova cu scopul de a se informa despre situaţia existentă la momentul actual în domeniu și de a oferi suport pentru consolidarea capacităţilor şi încurajarea agenţilor economici să utilizeze pe larg formele alternative de soluţionare a litigiilor comerciale: arbitrajul şi medierea.
Dumitru POSTOVAN a spus că, utilizarea metodelor alternative de soluţionare a litigiilor este o necesitate pentru Republica Moldova. ”Întreprinzătorii nu prea cunosc despre soluționarea conflictelor prin arbitraj și mediere. Promovarea metodelor alternative de soluţionare a litigiilor a fost inclusă în Planul de acţiuni pentru 2013 referitor la implementarea Strategiei de Reformare a Sectorului Justiţiei, aprobat prin Hotărârea Parlamentului nr.6 din 16.02.12. De asemenea, Programul Guvernului Republicii Moldova “Integrare Europeană: Libertate, Democraţie, Bunăstare 2011-2014” prevede perfecţionarea cadrului normativ în domeniu, precum și consolidarea capacităţilor sistemului de administrare a acestui sector.
Consider că, arbitrajul și medierea trebuie promovate și în mediul academic, pentru ca viitorii juriști să cunoască despre ele”.
În 2012, Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă CCI a soluționat prin arbitraj 42 de litigii, față de 25 – în anul 2011, însă niciun agent economic nu a solicitat medierea, deși cadrul normativ există”, a precizat sursa citată.
Ranse HOWELL a accentuat că, situații și probleme similare sunt în mai multe state. ”Agenții economici trebuie să conștientizeze că arbitrajul și medierea nu sunt o cale de a evita instanța de judecată, ci o modalitate de a soluționa rapid și eficient litigiile. Avantajul mai este că părțile pot continua relațiile de afaceri, ceea ce este foarte important”.
Oaspeţii din Marea Britanie au fost interesaţi de perspectivele dezvoltării metodelor alternative de soluţionare a litigiilor civile şi comerciale în ţara noastră.
După întrunirea de la CCI, discuţiile au continuat la Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova, unde au avut loc dezbateri publice asupra noului proiect de Lege cu privire la Mediere.
Centrul de Soluţionare Eficientă a Disputelor este cel mai mare din Europa, care prestează servicii de soluţionare alternativă a litigiilor comerciale, având 500 de experţi.
Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova a fost înfiinţată în anul 1994 pentru administrarea soluţionării litigiilor comerciale interne și externe prin arbitraj.
www.chamber.md sau pagina CCI pe facebook