Nume
Parola
Vizualizări: 4054
Politica fiscală pentru anul 2013 necesită îmbunătăţiri
29 Mai 2012 — În Republica Moldova nu există o politică fiscală, ca atare şi nici o analiză a impactului modificărilor efectuate la legislaţia fiscală. La această concluzie au ajuns participanții mesei rotunde privind politica fiscală, care a avut loc la IDIS „Viitorul”, cu participarea Agendei Naţionale de Business.

Participanţii au constatat că prevederile politicii fiscale, sunt, de fapt, doar modificări de natură tehnică. În acest domeniu există doar documente tehnice referitoare la fiscalitate, dar lipseşte un document de politici. Lipsa unei politici fiscale este accentuată de lipsa scopului, metodelor și a viziunilor în acest domeniu.

În acelaşi timp, sunt de părere experţii, este primordial ca politica fiscală să nu fie elaborată doar de către ministere, ci împreună cu mediul de afaceri. Sectorul antreprenorial trebuie să fie activ şi să propună Ministerului Finanţelor sugestiile sale cu privire la scopurile, obiectivele politicii şi modul de atingere ale acestora. Reprezentanţii mediului de afaceri susţin că procedurile politicii fiscale aplicate nu corespund principiilor fiscale. Unul din motivele invocate este lipsa unei relaţii consolidate dintre mediul de afaceri şi autorităţi. În prezent, consultările autorităţilor cu asociaţiile de business poartă un caracter pur formal. În acelaşi timp, este necesară şi promovarea mai activă a mediului de afaceri.

Participanții mesei rotunde au prezentat şi o serie de recomandări printre care: întărirea capacităţii de expertiză a asociaţiilor, pentru ca acestea să poată formula corect propunerile; formarea unor Consilii independente de experți pentru expertiza actelor normative şi monitorizarea implementării actelor normative în domeniul fiscalităţii; reprezentarea membrilor asociaţiilor de business în Consiliul Economic pe lângă Guvern; stabilirea corectă a priorităţilor mediului de afaceri şi promovarea acestor priorităţi; implicarea mai activă a mediului de afaceri în elaborarea politicii fiscale pentru anul 2013; politica fiscală pentru 2013 trebuie să fie un document complex, nu doar unul tehnic; înaintarea cerinţei ca până în 2013 să fie revizuite toate actele normative referitoare la politica fiscală şi unde există contradicţii majore, acestea să fie eliminate; elaborarea unei baze normative referitoare la dialogul dintre mediul de afaceri și autorități; participarea antreprenorilor la evaluarea impactului politicilor şi legilor.