Nume
Parola
Vizualizări: 2614
Investiţiile Germane – factor de dezvoltare a regiunii CEFTA
Chisinau, 16 Decembrie 2011 — Pe 15 decembrie 2011, la Skopje, Macedonia, a avut loc Conferinţa Internațională „Investiţiile Germane – factor de dezvoltare a regiunii CEFTA (Acordul Central European de Comerţ Liber)”.

Potrivit șefului Direcției Relații Internaționale a CCI, Mihai Bîlba, care a participat la conferință, evenimentul a reunit reprezentanţi ai guvernului şi factori de decizie din Macedonia, agenţi economici, asociaţii de afaceri, Camere de Comerţ din țările CEFTA. Ei au discutat despre oportunităţile oferite de CEFTA şi atragerea investiţiilor în regiune. Manifestarea a lăsat deschisă întrebarea dacă CEFTA este un instrument eficient de atragere a investiţiilor nu doar din Germania, ci şi din alte ţări ale UE.

Potrivit preşedintelui Camerei Economice din Macedonia, Branko Azeski, investițiile străine în regiunea CEFTA au fost preponderent în sectorul financiar şi în domeniul serviciilor. ”CEFTA trebuie să devină un partener economic al UE, deoarece există premisele necesare în a cest sens. Pentru a atrage investiţiile străine este necesar să determinăm care sunt sectoarele prioritare și să avem produse competitive.
După patru ani de la implementarea acordului CEFTA, deși a fost liberalizat comerțul, au fost aplicate regulile de concurenţă, a sporit transparenţa achiziţiilor publice şi sprijinul acordat de stat, regiunea nu este încă o piaţă armonizată şi consolidată în măsura în care ar garanta stabilitatea pe termen lung şi rambursarea investiţiilor”, a afirmat Branko Azeski.

Reprezentantul Camerei de Comerţ şi Industrie din Germania, Tobias Baumann, director pe relaţii internaţionale, responsabil pentru Rusia, Europa de Sud–Est, Turcia, Asia Centrală, a menționat că valoarea investiţiilor germane în ţările din regiunea CEFTA poate fi îmbunătăţită prin parteneriate şi o cooperare mai mare dintre întreprinderile mici şi mijlocii. ” În urma unei chestionări efectuate de noi, s-a constatat că investitorii germani preferă să investească în ţările cu un climat de afaceri mai sigur în domeniul procedurilor administrative şi de certificare, unde nivelul de birocrație, corupţie și risc este minim”. Referindu-se la proiectele ce urmează a fi inițiate, sursa citată a precizat: pentru IMM-urile din Germania există un mare potenţial, deoarece ele produc părţi componente, care ulterior sunt parte a unui alt produs. Nu trebuie să ne concentrăm doar asupra producătorilor mari.”

Conferința a fost organizată de Camera Economică din Macedonia, cu suportul proiectului de parteneriat dintre Asociația germană a Camerelor de Industrie și Comerț și Camerele de Comerț din țările membre CEFTA. La finele evenimentului a fost prezentat portalul CEFTA.
www.chamber.md