Nume
Parola
Vizualizări: 1878
171 de companii autohtone au devenit mai competitive cu suportul Băncii Mondiale
Chisinau, 19 Iulie 2011 — Proiectul Băncii Mondiale „Ameliorarea competitivităţii”, componenta Metrologie, Standardizare, Testare şi Calitate, implementată de Camera de Comerț și Industrie a Moldovei, a luat sfârşit. În cadrul acesteia, la 171 de companii autohtone li s-au returnat 50% din cheltuielile pentru implementarea standardelor internaţionale de calitate, a informat directorul Departamentului Economie al CCI, Sergiu Harea.
”Pentru atragerea noilor investiţii, susţinerea şi dezvoltarea întreprinderilor autohtone – obiective principale ale economiei Moldovei – s-a considerat necesar îmbunătăţirea mediului de afaceri şi modernizarea sistemului de calitate implementat la întreprinderi. Deoarece pieţele globale au devenit mult mai stricte referitor la cerinţele faţă de calitate a produselor şi faţă de performanţă, conformitatea cu standarde precum ISO 9000 este o condiţie iminentă pentru accesul pe piaţa internaţională. În acest sens, Guvernul Moldovei a solicitat Băncii Mondiale suport financiar pentru crearea premiselor optime pentru facilitarea accesului întreprinderilor la expertiza tehnică externă de îmbunătăţire a calităţii produselor şi serviciilor, obţinerea ISO, efectuarea Analizei Hazard şi Punctului de Control Critic (HACCP)”, a spus sursa citată.
Proiectul „Ameliorarea competitivităţii” fost lansat în anul 2006 și a finisat pe 30 iunie 2011. El a avut drept obiectiv sporirea competitivităţii întreprinderilor prin îmbunătăţirea mediului de afaceri şi modernizarea Sistemului de Metrologie, Standardizare, Testare şi Calitate (MSTQ). Administrator al schemei de grant MSTQ a fost Camera de Comerţ şi Industrie a Moldovei. Cheltuielile eligibile pentru finanţarea din cadrul proiectului au fost: costurile serviciilor profesioniste necesare pentru evaluarea produselor noi sau a celor deja existente, practicile de afaceri din punct de vedre al certificării, pregătirea cererilor de certificare şi a certificării sistemului calitativ de management.
„În prima parte a proiectului, 120 de companii s-au conformat cerinţelor, returnându-li-se jumătate din suma cheltuielilor pentru consultanţă şi certificare. În urma solicitării reprezentanţilor mediului de afaceri, la 26 octombrie 2009, proiectul a fost prelungit până pe 30 iunie 2011, perioadă în care a fost planificată certificarea ISO a 40 de companii şi rambursarea cheltuielilor a 94 de audituri de supraveghere. În cele din urmă, au reuşit să implementeze standardele internaţionale de calitate 51 companii, fapt îmbucurător”, a menţionat Sergiu Harea.
Suma totală a granturilor rambursate este de 10 716 420 lei, fiecare companie primind, în medie, câte 62 669 lei ca grant (50% din suma cheltuielilor, dar nu mai mult de 130 000 lei).
În afară de granturile ce au servit ca rambursări ale celor 50% din cheltuielile pentru consultanţă şi certificare, în cadrul proiectului „Ameliorarea competitivităţii” s-au rambursat şi jumătate din cheltuielile pentru auditul de supraveghere ce are loc în al doilea şi al treilea an după certificare. Astfel, au fost rambursate 94 de audituri de supraveghere în valoare totală de 429 826 lei. În medie, un audit de supraveghere a valorificat un grant de 4 573 lei.
La proiect au participat companii din toate regiunile ţării, reprezentând domeniile: industrie alimentară, industrie vinicolă, construcţii, prestări servicii. Totuşi, marea majoritate a agenţilor economici ce au luat parte la proiect sunt din municipiul Chişinău – 111 companii. În premieră, au aplicat pentru a beneficia de granturi şi întreprinderi din regiunea transnistreană, fiind rambursate 2 granturi în mărime medie de 62 514 lei.
Printre ţările în care fac exporturi cele 171 de întreprinderi se numără: statele membre ale CSI, Italia, Romania, Belgia, Marea Britanie, Polonia, alte ţări din UE, Ucraina, USA, Emiratele Arabe Unite, Israel, Belarus.
„Rezultatele implementării componentei MSTQ a proiectului „Ameliorarea competitivităţii” arată că, pe parcursul perioadei de realizare a acestuia, companiile autohtone au manifestat un viu interes faţă de implementarea standardelor internaţionale de calitate, fapt confirmat de numărul mare de întreprinderi ce s-au adresat la CCI pentru a obţine informaţii referitor la proiect, precum şi spectrul larg de ISO implementat de companii.
Totodată s-a constatat, că jumătate din numărul întreprinderilor ce au fost acceptate la proiect nu au dus la bun sfârşit implementarea standardelor solicitate, motivele fiind variate: lipsa personalului calificat, insuficienţa de fonduri pentru a ajusta procesul de producere la cerinţele exigente ale standardelor internaţionale; lipsa unor business planuri şi cercetări de marketing la companii pentru producerea şi realizare bunurilor; lipsa cunoştinţelor elementare despre ISO şi cerinţele acestora etc.
Însă, în general, proiectul a avut un impact pozitiv asupra economiei Moldovei şi asupra companiilor autohtone”, a conchis Sergiu Harea.
Menţionăm că, în prezent, la Camera de Comerţ şi Industrie este în plină desfăşurare proiectul „Ameliorarea competitivităţii 2”, care are un spectru mult mai larg de aplicare.
www.chamber.md