Nume
Parola
Vizualizări: 1803
APL și societatea civilă din Leova și Cantemir au aflat mai multe despre modalitățile de consolidare a democrației
28 Aprilie 2023 — 76 de reprezentanți ai administrației locale și societății civile (inclusiv persoane cu nevoi speciale) din raioanele Leova și Cantemir au participat la seminarul organizat de către Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) la Leova, joi, 27 aprilie. Evenimentul cu genericul „Importanța participării incluzive în procesele decizionale și electorale" a avut drept obiectiv conștientizarea de către întreaga societate a importanței participării incluzive în procesele politice și electorale la toate nivelurile de guvernare. Echipa CALM, formată din experții Nadejda Darie, Victoria Matveev și Viorel Rusu, le-au vorbit celor prezenți despre drepturile și responsabilitățile omului, participarea cetățenească și dezvoltarea comunităților, cooperarea dintre APL și cetățeni, transparența și consultarea cetățenilor, excluziunea, segregarea, incluziunea socială etc.

În deschiderea evenimentului, primarul orașului Leova, vicepreședintele CALM, Alexandru Bujorean, a afirmat că, deși importanța participării incluzive în procesele democratice pare a fi un subiect cunoscut, încă mai există prejudecăți care lasă anumite categorii de persoane fără posibilitatea de a se implica. Vorbim despre femei, persoane cu dizabilități sau alte etnii care locuiesc aici, au cetățenia Republicii Moldova și pot aduce plus valoare procesului administrativ. Alexandru Bujorean a amintit că anul acesta vor avea loc alegeri locale generale, iar informarea cetățenilor din surse sigure este esențială pentru asigurarea unui proces democratic.
Lilia Puzderi este consilieră în Consiliul local Borogani, Leova, activistă civică, reprezentantă a asociației „Motivație” și spune că este femeie cu necesități speciale. „Din păcate, societatea îi neglijează pe semenii mei, iar aceștia nu sunt destul de informați pentru a candida pentru o funcție. Eu m-am implicat deoarece îmi doresc ca raionul Leova să fie dezvoltat din punct de vedere al incluziunii persoanelor cu necesități speciale. Particip la toate activitățile care reprezintă interes pentru persoanele cu necesități speciale la nivel local, regional și național.” În condițiile în care în Republica Moldova sunt doar șase femei cu necesități speciale alese în funcția de consiliere locale, Lilia Puzderi încurajează cetățenii și autoritățile să fie mai aproape de oamenii care au o anumită problemă de sănătate.
Primara de Vișniovca, Cantemir, Olga Pac, susține că activând și în calitate de profesoară, observă că unii copii cu nevoi speciale depun toată străduința și adesea îi depășesc la învățătură pe ceilalți colegi. „Este un potențial pe care, din păcate, până acum nu l-am valorificat, dar nu trebuie să uităm că cea mai mare bogăție a unui sat și stat sunt oamenii și trebuie să investim în ei, altfel pierdem tot.”
Seminarul a fost organizat în cadrul proiectului „Consolidarea
democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”,
implementat de PNUD Moldova, cu suportul financiar al poporului american
oferit prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare
Internațională (USAID) și Ambasadei Marii Britanii la Chișinău oferit
prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare.

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă