Nume
Parola
Vizualizări: 3638
CEA DE-A ȘAPTEA REUNIUNE A PLATFORMEI SOCIETĂȚII CIVILE UNIUNEA EUROPEANĂ – REPUBLICA MOLDOVA, un eveniment on-line Bruxelles-Chișinău
Chișinău-Bruxelles, 31 Martie 2021 — Cea de șaptea reuniune a Platformei Societății Civile Uniunea Europeană – Republica Moldova, ce se desfășoară la 30 și 31 martie 2021, aduce în prim-plan atât impactul pandemiei asupra dezvoltării socio-economice a Republicii Moldova, cât și acțiunile și oportunitățile pentru recuperarea economică a țării. Acest eveniment ce reunește parlamentari și oficiali europeni, diplomați și reprezentanți ai societății civile din Moldova este moderat de către cei doi co-președinți ai Platformei Societății Civile, Ștefan Pădure și Liliana Palihovici.

„Ne vom concentra dialogul asupra impactului pe care l-a avut epidemia asupra forței de muncă și, totodată, pe măsurile care vor trebui luate pentru o redresare economică eficientă a Republicii Moldova. Ne vom axa discuțiile, de asemenea, pe sistemul de sănătate din Republica Moldova care a fost pus, la fel ca orice alt sistem de sănătate, sub o presiune enormă în ultima perioadă”, a afirmat în mesajul său de salut Co-președintele Platformei Societății Civile Uniunea Europeană – Republica Moldova, Ștefan Pădure, care și-a exprimat încrederea că recomandările, preocupările și contribuțiile acestui eveniment își vor găsi expresia în Declarația comună a „acestei întâlniri, sperăm, constructive și fructuoase”.

Președinta Asociației „Institutum Virtutes Civilis”, Liliana Palihovici, a menționat în prima sa intervenție din cadrul evenimentului că Acordul de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană „lucrează în beneficiul tuturor cetățenilor Republicii Moldova”, iar societatea civilă din Republica Moldova, inclusiv cei care participă la această reuniune, „apreciază enorm sprijinul Uniunii Europene și al țărilor-membre pentru Republica Moldova, inclusiv asistența neîntreruptă oferită în această perioadă pandemică”. „Cheia progresului rămâne voința politică și consecvența în realizarea prevederilor Acordului de Asociere”, a spus co-președinta Platformei Societății Civile Uniunea Europeană – Republica Moldova, care consideră a fi foarte oportună discuția în acest format a subiectelor ce țin de impactul crizei asupra forței de muncă și sistemului de sănătate, iar societatea civilă poate contribui semnificativ la acest dialog bazat pe identificarea oportunităților și soluțiilor.

Cea de-a șapte reuniune a Platformei Societății Civile Uniunea Europeană reunește, într-un eveniment de două zile, parlamentari și oficiali europeni, diplomați de la Bruxelles, reprezentanți ai organizațiilor necomerciale din Republica Moldova, Confederației Naționale a Patronatului, Confederației Naționale a Sindicatelor de la Chișinău.

Excelența Sa Ambasadoarea Daniela Morari, Șefa Misiunii Republicii Moldova pe lângă Uniunea Europeană, și-a exprimat bucuria că această Platformă a Societății Civile „este o platformă vie”, iar societatea civilă rămâne un actor-cheie în implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană. „Mizăm pe expertiza societății civile”, a afirmat Ambasadoarea Daniela Morari, punctând că acest dialog de astăzi și de mâine urmează să se axeze pe modul în care „am putea să ne mișcăm cu mai mare viteză și cu mai mult conținut în realizarea temei pentru acasă” în ceea ce privește Acordul de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.

Raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, Dragoș Tudorache, a evidențiat în intervenția sa faptul că Acordul de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană este mai mult decât un document diplomatic, „este o hartă a drumului către bunăstare pentru Republica Moldova”. Iar în acest context, „rolul societății civile se află în centru”, a afirmat Dragoș Tudorache – societatea civilă echilibrează cel mai bine politicul, oferă o voce cetățenilor și reprezintă o pepinieră pentru politic în sensul pozitiv.

Subiectele aflate în prim-planul dialogului celei de-a șaptea reuniuni a Platformei Societății Civile Uniunea Europeană – Republica Moldova vizează implementarea Acordului privind Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA), situația forței de muncă în Republica Moldova, stimularea activităților economice prietenoase mediului și digitalizarea asistenței medicale în Republica Moldova.