Nume
Parola
Vizualizări: 4362
Aspecte privind dezvoltarea infrastructurii de comunicații electronice, discutate la Forul regional UIT
Chisinau, 20 Mai 2014 — Forumul regional al Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor(UIT) cu genericul ”Utilizarea partajată a infrastructurii ca instrument de promovare a dezvoltării rețelelor în bandă largă” și-a început, astăzi, lucrările la Chișinău. Timp de două zile reprezentați ai instituțiilor de profil din regiune, ai structurilor internaționale, ai sectorului privat și experți în domeniu vor dezbate probleme ce țin de dezvoltarea infrastructurii de comunicații electronice.

Salutând participanții la reuniune, viceministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Vitalie Tarlev, a menționat că misiunea forului este în asigurarea unei platforme pentru discuții constructive și schimb de experiență în utilizarea în comun de către operatori a infrastructurii de comunicații electronice. Viceministrul a informat că Strategia națională ”Moldova Digitală 2020” prevede crearea cadrului legal, instituţional şi de reglementare pentru dezvoltarea unei infrastructuri infocomunicaţionale optimizate, care să corespundă standardelor de calitate și să acopere cu servicii la prețuri accesibile toate localitățile Republicii Moldova.

În acest context, Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor a elaborat proiectul de lege privind accesul pe proprietăți şi utilizarea partajată a infrastructurii asociate rețelelor publice de comunicații electronice.” Aprobarea acestui document va stimula concurența, va reduce cheltuielile financiare, va îmbunătăți aspectul orașelor și va proteja mediul înconjurător”, a accentuat Vitale Tarlev.

Proiectul de lege a fost elaborat cu susținerea Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor(UIT). Prezent la forum, Secretarul General UIT, Hamadoun Toure, a evidențiat importanța dezvoltării infrastructurii de comunicații electronice în regiune pentru a garanta accesul fiecărui cetățean la Internet în bandă largă și a asigura dreptul la informare.

Asistență consultativă la definitivarea proiectului a acordat Republicii Moldova și autoritatea de reglementare în domeniu din Polonia. Președintele Oficiului de Comunicații Electronice din Polonia, Magdalena Gaj, a menționat că acum 6 ani, țara sa a aplicat un program similar și ca urmare serviciile de comunicații electronice au devenit mai sigure și mai accesibile pentru populație. Experta a apreciat pozitiv proiectul MTIC, menționând importanța lui pentru dezvoltarea sectorului.

Potrivit documentului, la construcția unor clădiri noi, comunicațiile electronice vor fi planificate în canalele subterane. ”Astfel va fi asigurată fiabilitatea rețelelor și va fi exclus pericolul distrugerii cablurilor, spre exemplu, din cauza chiciurii. Rețelele de comunicații electronice magistrale vor fi prevăzute și la construcția drumurilor”, a precizat viceministrul Dumitru Parfentiev.

O altă prevedere a documentului se referă la partajarea rețelelor și a pilonilor. În consecință se vor reduce cheltuielile companiilor , iar banii economisiți vor putea fi utilizați pentru investiții în alte proiecte importante. Operatorii de telefonie mobilă salută inițiativa de reglementare a construirii și utilizării partajate a rețelelor de comunicații electronice. Pentru o reglementare eficientă va fi creată o bază de date a infrastructurii de comunicații existente.

Proiectul de lege privind accesul pe proprietăți și utilizarea partajată a infrastructurii a fost supus consultărilor publice și expertizat de către Comisia pentru activitatea de întreprinzător. În prezent, documentul se află la avizare în ministere și urmează a fi prezentat spre aprobare Guvernului.