Nume
Parola
Vizualizări: 3692
Coreea acordă asistență Republicii Moldova în dezvoltarea sectorului TIC
Chişinău, 20 Decembrie 2013 — În cadrul întrevederii, viceministrul TIC a menționat importanța pe care o acordă actuala guvernare dezvoltării sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor, considerat drept motorul dezvoltării economice într-un stat modern. Oficialul a ținut să precizeze că orice asistență din exterior este mereu binevenită, ținând cont că Republica Coreea este lider mondial în domeniul TIC.
Şeful delegaţiei, directorul Departamentului pentru instruire internaţională a Agenţiei Naţionale a Societăţii Informaţionale (NIA) din Coreea a felicitat echipa ministerială pentru elaborarea documentului de politici Strategia „Moldova Digitală 2020” care, a spus Young Ko Min, va asigura o dezvoltare ascendentă și previzibilă a sectorului TIC în beneficiul cetățenilor. „Tehnologia informației și comunicațiilor este principala sursă a schimbărilor esențiale în evoluția globală și reprezintă o direcție comună pentru multe dintre țările diferite ca și cultură sau mediu de viață”, a mai declarat expertul coreean. Strategia „Moldova Digitală 2020” a fost aprobată de Guvern la 19 septembrie curent.
În cadrul discuției, au mai fost abordate și aspecte ale colaborării de lungă durată, asistenţa şi suportul părţii coreene. Totodată, în vederea necesităţii elaborării instrumentelor de prognozare şi evaluare, identificării zonelor de risc, precum și elaborarea programelor şi strategiilor, partea coreeană s-a oferit să asigure expertizarea sectorului tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor pentru a interveni cu soluţii ce ar avea un real impact asupra dezvoltării societăţii informaţionale moderne.
Echipa de experți a mai vizitat instituția subordonată MTIC - ÎS„CRIS „Registru”, documentându-se despre calitatea actuală a serviciilor electronice, Centrul de Guvernare Electronică și Centrul moldo-coreean de informare şi acces(CIA). Oficialii din Seul au îndemnat conducerea CIA să aplice la cât mai multe proiecte de voluntariat oferite de NIA, felicitându-i în mod special pentru cursurile de instruire IT a vârstnicilor. Ulterior, specialiștii coreeni vor înainta câteva propuneri strategice pentru utilizarea la maximum a potențialului oferit de TIC. „Promitem o colaborare fructuoasă pentru dezvoltarea e-Guvernării în Republica Moldova”, a conchis expertul Young Ko Min.