Nume
Parola
Vizualizări: 3599
Declaraţia lui Veaceslav Ţîbuleac
Chisinau, 23 Decembrie 2009 — Utilizarea eficientă, în interesul naţional al patrimoniului său de importanţă strategică, şi anume, a spaţiului audivizualului, este, după cum bine se ştie, o problemă mult prea durută prin părţile noastre. S-au expus pe marginea acestei teme numeroşi experţi în domeniu, analişti politici, reprezentanţi ai societăţii civile. În special, tema este viu discutată după publicarea sondajelor de opinie, rezultatele cărora la capitolul mass-media şochează, pur şi simplu, bunulsimţ, trezeşte un val de nedumerire pe segmentul conştient al societăţii. Situaţia şi după circa 20 de ani de independenţă, rămîne a fi aceeaşi—cele mai ascultate şi vizionate sunt posturile de radio şi tv străine, de cea mai mare popularitate se bucură liderii politici ai altor ţări... Iar nostalgia tacită după fosta URSS, implantată (cum, Doamne?) şi în conştiinţa tinerilor moldoveni-români care nici n-au trăit acele timpuri, ”ieşită ”  la suprafaţă după ultimul sondaj, chiar că te lasă fără replică. Cum s-ar zice, din rău în şi mai rău...

Cine şi-a asumat vreodată răspunderea de acest dezastru instaurat în domeniul audivizualului, care numai prin denumire e autohton? Cine şi-a cerut, în mod public, iertare că n-a reuşit (sau n-a dorit, n-a avut niciun interes?) să pună în aplicare legislaţia cu privire la audivizual (legislaţie, de altfel adoptată de parlamentul comunist), care prevede expres o cu totul altă situaţie în domeniu?! Inclusiv şi în domeniul amplasării şi difuzării publicităţii. Inclusiv în domeniul susţinerii radiodifuzorilor privaţi care au demonstrat în timp că dispun de reale posibilităţi de a dezvolta reţele cu acoperire naţională şi a prezenta pe piaţa mediatică propriul produs—emisiuni realizate în limba romană în proporţie de sută la sută.

 ... Ţin şi pe această cale să mulţumesc organizatorilor recentului Congres al Partidului Liberal Democrat din Moldova, membru al Alianţei pentru Integrare Europeană, care mi-au oferit posibilitatea de a rosti de la tribuna Forului aceste dureri şi frămîntări ale mele (sper că şi a colegilor mei), ale directorului unui post privat de radio, care pe parcursul a 10 ani a trecut prin calvarul maşinăriei totalitare, dar a reuşit să supravieţuiască. Repet: am rostit lucruri durute şi trăite de mine şi colegii mei de breaslă, de milioanele de radioascultători şi telespectatori, vorbitori de limbă romană, care suntem cetăţeni ai acestei ţări şi avem tot dreptul să cerem respectarea legilor şi celor ce se referă la audivizual şi la publicitate, şi la concurenţă... Dorim sincer să punem umărul la edificarea statului de drept, la procesele reale de integrare europeană. Suntem conştienţi că putem realiza aceste deziderate, respectînd cu stricteţe statutul nostru – statutul cîinelui de pază al societăţii, dar şi a celei de a patra putere în stat.

Am fost conştient de faptul că cele spuse pot să nu placă cuiva, pot fi interpretate şi răsinterpretate. Sunt deschis unui eventual dialog, sunt gata să-mi apăr cu argumente poziţia. Şi port toată răspunderea pentru afirmaţiile rostite.

 Nu mă miră, ci chiar mă amuză reacţia unor media pe marginea celor expuse de mine la Congres—ea demonstrează cu multă elocvenţă că am nimerit exact în ţintă. De aici şi vînzoleala în tabăra neprietenilor Republicii Moldova, dar şi încercările (destul de stîngace) de a distorsiona lucrurile, de a identifica spusele mele cu poziţia oficială a PLDM-ului. 
            
Pentru a mai potoli istericalele gen „atac asupra valorilor democratice”, i-aş ruga să studieze Codul Audivizualului din R. Moldova, legile în domeniu din statele Uniunei Europene, din fostele republici sovietice ca Ucraina, Georgia, Estonia, Lituania, Letonia, Azerbaidjan, Uzbechistan, Tadgichistan şi apoi să atace discursul rostit de mine. I-aş mai ruga să participe la o discuţie publică, la care îi invit pe toţi radiodifuzorii din R. Moldova, pe reprezentanţii asociaţiilor din mass media : CIJ, APEL, UJM, API etc. Şi, desigur, politicieni, jurişti, reprezentanţi ai misiunilor diplomatice acreditate la Chişinău, inclusiv pe cei de la ambasada Federaţiei Ruse.
Aici pun punct şi virgulă!

Cu respect,
Veaceslav Ţibuleac, director radio „Vocea Basarabiei”
Chişinău, 22 decembrie 2009