Nume
Parola
Vizualizări: 1808
Ministrul Finanțelor: Planificăm să transferăm mai mult de un miliard de lei pentru a acoperi necesitățile de cheltuieli ale APL
13 Iulie 2019 — Ministrul Finanțelor Natalia Gavrilița a declarat în cadrul unei conferințe de presă că legea salarizării a fost adoptată după ce autoritățile publice locale au făcut planificarea bugetelor. „În consecință, dacă ne uităm la executarea bugetului pentru prima jumătate de an, vedem că cheltuielile pentru Legea salarizării vor depăși cu peste un miliard de lei suma care a fost planificată în buget." Ministrul Finanțelor a afirmat că deja există un deficit crescând cu 2 miliarde 200 milioane de lei mai mare decât cel planificat. Totuși, deblocarea relațiilor cu FMI și Uniunea Europeană va permite finanțarea deficitului bugetar și astfel nu vor exista restanțe la plata salariilor și a pensiilor. „Încă lucrăm la stabilirea datelor precise pentru rectificarea bugetului de stat, dar planificăm să transferăm mai mult de un miliard de lei pentru a acoperi necesitățile de cheltuieli ale APL", a declarat oficialul.

În context, Natalia Gavrilița a menționat că bugetul planificat al autorităților locale le permite să acopere cheltuielile pentru salarizare doar până în luna noiembrie. „În unele cazuri această situație este chiar mai gravă și deja în august-septembrie unele autorități locale ar putea să nu aibă resurse. Noi vom transfera aceste resurse de la bugetul de stat și vom crea condiții pentru ca cheltuielile de salarizare să fie asigurate", a precizat ministrul Finanțelor.

Declarațiile ministrului Finanțelor au fost făcute după ce recent, CALM a expediat o adresare prim-ministrului Maia Sandu și ministrului Finanțelor Natalia Gavrilița în care descria situația actuală precară în domeniul salarizării și a solicitat identificarea unor măsuri urgente în vederea excluderii riscului de a înregistra restanțe la salarizarea angajaților din domeniul APL. În Adresare era menționat faptul că în rezultatul adoptării legii nr.270/2018 privind salarizarea, tot mai multe APL indică asupra deficitului de resurse pentru a acoperi costurile implementării acestei legi, precum și apropierii eminente a momentului de imposibilitate de a achita salarii în astfel de domenii precum învățământ preșcolar, cultură și administrație. De asemenea, s-a creat o situație când sunt afectate toate planurile și programele de dezvoltarea locală, deoarece APL sunt obligate să utilizeze majoritatea banilor din resursele proprii destinate dezvoltării localităților, în scopul achitării creșterii salariale și în detrimentul angajamentelor și oportunităților de dezvoltare a localităților.
Serviciul de Comunicare al CALM

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă