Nume
Parola
Vizualizări: 1709
Situația democrației locale din Republica Moldova s-a deteriorat esențial - raport al Consiliului Europei!
8 Aprilie 2019 — Consiliul Europei cheamă autoritățile Republicii Moldova să revină pe calea descentralizării!

În perioada 2-4 aprilie, la Strasbourg (Franța) a avut loc cea de-a 36-a sesiune a Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei (CALRCE). La evenimentul cu genericul „Primarii salvând democrația” a participat și delegația Republicii Moldova, care își încheie mandatul în cadrul acestei instituții europene. Democrația locală, presiunile asupra aleșilor locali, respectarea drepturilor fundamentale ale omului, diminuarea corupției și birocrației la nivel local, regional și central, rolul APL, al tinerei generații și al societății civile în aceste procese, adoptarea mai multor Rapoarte și Rezoluții de către CALRCE, inclusiv Raportul privind „Democrația locală și regională în Republica Moldova” au fost cele mai importante subiecte pe agenda membrilor.
Raportul privind „Democrația locală și regională în Republica Moldova” reflectă restanțele respectării ultimilor rezoluții și recomandări ale CALRCE, a angajamentelor Republicii Moldova în domeniul democrației locale, a Foii de Parcurs și Cartei Europene a Autonomiei Locale. Potrivit raportorilor Gunn Marit Helgesen (Norvegia) și Marc Cools (Belgia), valorile democrației locale sunt respectate și asigurate într-un stat de drept, unde există voință politică bazată pe respect reciproc între toate autoritățile responsabile de guvernare.
Gunn Marit Helgesen a menționat că din 2012 situația privind democrația locală în Republica Moldova a fost tot mai des subiect al discuțiilor în cadrul CALRCE. Lipsa unor prevederi clare de demitere a aleșilor locali, invalidarea ultimilor alegeri locale din Chișinău, salariile mici ale reprezentanților APL, controlul excesiv din partea organelor statului, nerespectarea prezumției nevinovăției aleșilor locali, schimbarea apartenenței politice a mai multor aleși locali au fost câteva dintre constatările raportorului Gunn Marit Helgesen.
Marc Cools a atras atenția asupra faptului că nu întotdeauna sunt clare atribuțiile autorităților locale și municipale, iar starea economică a țării și mai mult îngreunează activitatea APL. „Este necesar ca această Cartă Europeană a Autonomiei Locale să fie respectată cu adevărat, nu formal”, a menționat raportorul. Totuși, Marc Cools a scos în evidență și unele aspecte pozitive, cum ar fi negocierile foarte bune cu reprezentanții asociației APL, dar și cu colegi din administrația centrală din RM. „Dacă ne dorim ca în Republica Moldova să fie restabilită o democrație locală veritabilă, este nevoie de un dialog între toți actorii interesați, de recunoașterea rolului fiecăruia și de mai multă încredere din partea celor care fac parte din acest proces.”
Potrivit lui Constantin Vlas, reprezentantul tinerei generații din Republica Moldova la CALRCE, trebuie să soluționăm nu doar problemele ce se regăsesc în Raport, dar și să identificăm soluții ce ar răspunde cerințelor și așteptărilor cetățenilor cărora, de asemenea le sunt necesare principiile democrației și supremației legii. „Nimeni nu înțelege atât de bine ca DVS că procesul de descentralizare și principiul subsidiarității sunt instrumentele-cheie în stabilirea unei democrații puternice”, s-a adresat Constantin Vlas membrilor CALRCE. Totodată, reprezentantul tinerei generații din Republica Moldova și-a exprimat speranța că guvernul de la Chișinău va susține asemenea inițiative.
Președintele CALM, primarul satului Selemet, Cimișlia, Tatiana Badan a mulțumit raportorilor pentru munca efectuată în vederea elaborării acestui document important pentru viitorul democrației locale din Republica Moldova. „Sper că autoritățile statului nostru vor studia acest document și recomandările CALRCE și vor începe îndeplinirea efectivă a acestora în parteneriat cu autoritățile locale, CALM și CALRCE.” Ținând cont de faptul că mandatul delegației Republicii Moldova a ajuns la final, Tatiana Badan a mulțumit colegilor pentru unitate, consens și susținerea reciprocă. „Republica Moldova nu a avut niciodată o delegație atât de puternică și prietenoasă, care s-a ghidat exclusiv de asigurarea democrației locale și a drepturilor autorităților locale din statul nostru. Sperăm foarte mult că cu ajutorul acestui document, democrația locală va primi impulsul necesar pentru dezvoltarea în direcția corectă, în corespundere cu principiile Cartei Europene a Autonomiei Locale.”
Constantin Cojocaru, primarul municipiul Edineț a afirmat că multe dintre propunerile expuse de raportori în domeniul dezvoltării democrației locale sunt luate în calcul de către puterea centrală actuală. „Pe parcursul anului trecut a început să fie stabilit un anumit mecanism de cooperare între guvernare și aleșii locali, ceea ce apreciem foarte mult. Considerăm că pașii întreprinși, vizibili deja, arată că multe pot fi corectate și recuperate.”
Și primarul orașului Cimișlia Gheorghe Răileanu a mulțumit raportorilor pentru acest proiect, fiind de părere că în RM starea democrației este deplorabilă, lucru demonstrat și în alegerile parlamentare care au avut loc recent. Gheorghe Răileanu a menționat că rămâne optimist, chiar dacă a admis că în Republica Moldova este posibilă o criză politică, dar și umanitară de durată.
Primarul de Cruzești, municipiul Chișinău, Violeta Crudu a propus ca în Raportul „Democrația Locală și Regională în Republica Moldova” să fie adăugat un fragment privind necesitatea îndeplinirii complete a recomandărilor anterioare ale CALRCE. Propunerea, dar și Raportul au fost votate de către majoritatea celor prezenți.
Marc Cools s-a arătat convins că schimbările în Republica Moldova sunt posibile, apreciind prezența Secretarului general adjunct al Guvernului, Adrian Ermurachi la lucrările acestei sesiuni a CALRCE.
Secretarul general adjunct al Guvernului, Adrian Ermurachi a susținut un discurs de la tribuna Consiliului Europei, apreciind relațiile de încredere dintre Republica Moldova și Consiliul Europei și a reiterat responsabilitatea fermă a Republicii Moldova de a consolida activitățile de parteneriat în vederea implementării angajamentelor specifice pentru consolidarea democrației, drepturilor omului și statului de drept. Potrivit Secretarului general adjunct al Guvernului, recomandările CALRCE sunt îndeplinite în mod continuu. „Mizăm pe susținerea Consiliului Europei și CALRCE în implementarea viitoarelor reforme pentru asigurarea efectivității activității APL și am dori să trecem la o etapă nouă, cea de post-monitorizare”.
Congresul Autorităților Locale și Regionale este o instituție a Consiliului Europei, responsabilă de întărirea democrației locale și regionale în cele 47 de state membre. Format din două camere – Camera autorităților locale și Camera regiunilor – și trei comitete, Congresul reunește 648 de funcționari aleși, reprezentând mai mult de 200.000 de autorități locale și regionale.

Serviciul de Comunicare al CALM

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă