Nume
Parola
Vizualizări: 4887
„Pentru un dialog social eficient şi constructiv”
Chișinău, 13 Septembrie 2013 — Dialogul social, priorităţile agendei legislative din această sesiune şi alte subiecte de interes comun s-au aflat în centrul discuţiei pe care Vicepreşedinta Parlamentului Republicii Moldova, Liliana Palihovici, a avut-o cu participantele la Forumul femeilor sindicaliste, desfăşurat, la 12 septembrie 2013, cu genericul „Femeile sindicaliste – pentru un dialog social eficient şi constructiv”.

Vicepreşedinta Parlamentului, Liliana Palihovici, a adresat un mesaj de implicare şi coeziune socială şi a purtat un dialog deschis cu cele peste 100 de reprezentante ale diferitelor ramuri ale sindicatelor din Republica Moldova, participante la forum.

„Pe agenda sesiunii de toamnă-iarnă a Parlamentului avem mai multe proiecte de legi axate pe dimensiunea socială: acestea vizează mai ales susţinerea femeilor şi îmbunătăţirea serviciilor sociale prestate de instituţiile statului”, a afirmat Vicespeakerul Liliana Palihovici.

Modificarea sistemului de pensionare, îmbunătăţirea condiţiilor la locul de muncă, creşterea calităţii serviciilor medicale şi sociale, dezvoltarea şi consolidarea unui dialog social eficient cu instituţiile statului, crearea unui cadru de discuţii transparent şi reprezentativ în societate – toate aceste aspecte s-au regăsit în dialogul Lilianei Palihovici cu participantele la Forumul femeilor sindicaliste. La fel, în centrul acestui dialog orientat spre găsirea soluţiilor şi oportunităţilor s-au aflat problemele tinerilor, femeilor, migranţilor.

Liliana Palihovici a declarat că până în prezent Republica Moldova a încheiat şase acorduri bilaterale în domeniul migraţiei de muncă – cu Federaţia Rusă, Ucraina, Republica Belarus, Azerbaidjan, Italia şi Israel, astfel încât drepturile cetăţenilor noştri aflaţi peste hotare să poată fi respectate. Vicepreşedinta Parlamentului i-a îndemnat pe liderii sindicali să fie parteneri în dezvoltarea democraţiei în Republica Moldova şi să se implice activ în promovarea reformelor care – „chiar dacă acum sunt dureroase şi nepopulare, vor aduce afecte pozitive în timp”.

Un alt subiect important şi foarte sensibil abordat în cadrul forumului este legat de pensiile în agricultură şi indemnizaţiile unice la naştere. În acest context, Liliana Palihovici a afirmat că Guvernul Republicii Moldova este orientat spre modernizarea sistemului şi a solicitat participarea sindicatelor la identificarea soluţiilor şi o portunităţilor.

„Datorită acestui forum vom putea înțelege în detaliu unde legislația nu este aplicată corect sau nu este perfectă, pentru ca cetățeanul să dispună de beneficiul pe care și-l doresc atât sindicatele, cât și conducerea Republicii Moldova”, a subliniat parlamentara.

Alte subiecte aflate pe agenda Forumului femeilor sindicaliste din Moldova au vizat sănătatea femeilor, securitatea alimentară etc.

Serviciul de presă | Cabinetul Vicepreședintei Parlamentului Republicii Moldova