Nume
Parola
Vizualizări: 5081
Liderii Aliantei pentru Integrare Europeana in vizorul Moscovei?
23 Noiembrie 2009 — Figurile centrale ale coalitiei liberal-democrate, cu exceptia presedintelui interimar al tarii/spicherului si vicepresedintelui Parlamentului R. Moldova, M. Ghimpu si S. Urechean, au fost vizate de autoritatile ruse centrale. Participarea candidatului unic la functia de Presedinte al RM din partea Aliantei pentru Integrare Europeana, Marian Lupu, la cea dea VI-a reuniunea a partidului rusesc pro-Putin-Medvedev “Rusia Unita” (Единая Россия) trebuie evidentiat in primul rand. O atentie deosebita merita insa si reuniunea prim-ministrilor CSI de la Ialta, unde V. Filat a comunicat tet-a-tet cu premierul rus V. Putin.

Ambele evenimente au fost reflectate in presa locala. Vorbind insa despre frecventarea reuniunii “Rusia Unita” de catre liderul democrat Marian Lupu, putem sesiza ca informatia detaliata a lipsit cu desavarsire. Totodata, subiectul dat a fost exclus din produsele mediatice rusesti, ceea ce denota caracterul secret sau din contra importanta minora pe care a avut-o intrevederea lui Lupu cu oficialii rusi.

Televiziunea publica ruseasca “ORT” a omis in stirile sale [1], din motive deocamdata necunoscute, numele lui Lupu, care conform informatiilor parvenite de la Partidul Democrat din Moldova, dar si publicate de “Rusia Unita” [2], urma sa asiste la lucrarile reuniunii de la Sankt-Petersburg. Enigma in jurul prezentei lui Lupu la respectivul eveniment este legata si de faptul ca nu s-a mentionat nimic despre semnarea vreunui acord de colaboare dintre PDM si “Rusia Unita”. Mai ales ca asemenea intelegeri au fost parafate de formatiunea rusa cu diverse partide politice din Letonia, Peru, Turcia, Vietnam, Kazahstan si Serbia, ale caror reprezentanti s-au numarat printre invitatii la eveniment. Or, postul de televiziunea ORT, care reflecta pozitia oficiala a Moscovei si este considerat unul din instrumentele principale de manipulare a opiniei publice rusesti si CSI-iste, l-a trecut cu vederea pe Lupu mai degraba in mod deliberat, decat accidental. In acest context apar o serie de intrebari, printre care: De ce autoritatile ruse nu au folosit aceasta oportunitate pentru a-l promova pe Lupu, considerat de comunitatea de experti din Moldova si nu numai drept “favorit” al Moscovei? De ce presa ruseasca pro-Kremlin nu a enumerat si PDM-ul in lista partidelor cu care “Rusia Unita” a semnat acord de colaborare?

Dimpotriva ORT-ul a fost preocupat de candidatul la functia de Presedinte al Ucrainei, V. Ianukovici, prezent la reuniunea de la Sankt-Petersburg, ale carui discursuri nu au intarziat sa fie puse in circuitul mediatic. Atentia fata de cel mai bine cotat lider moldovean la Kremlin a fost probabil sub nivelul asteptarilor PDM-ului, insa cu certitudinea spre bucuria PCRM-ului (al carui lider V. Voronin, de altfel, a fost la fel invitat la reuniunea de la Sankt-Petersburg [3]).

Aceste circumstante pot fi determinate de mai multe seturi de motive:

Se doreste ca rezultatele participarii lui Lupu la reuniunea “Rusiei Unite” sa fie mediatizate mai pe larg si conform un scheme bine organizate, pentru a exercita mai eficient presiunea asupra PCRM-ului inainte de ultima runda de alegeri ale presedintelui R. Moldova.

Eventualul Acord de colaborare intre PDM si “Rusia Unita” nu a primit avizul final din partea inaltilor oficiali rusi, care ar putea astepta promisiunile pe care M. Lupu le va face la Bruxelles, in cadrul vizitei programate pentru aceasta saptamana.

Continutul discutiilor purtate de premierul moldovean V. Filat cu omologul sau V. Putin confirma faptul ca numai M. Lupu, etichetat de unele surse media drept pro-rus, dar si alti lideri ai conducerii moldovene sunt in atentia Moscovei.

Cu toate acestea, sinceritatea intentiilor privind resuscitarea relatiilor moldo-ruse invocata de cei doi premieri emana semne de echivoc. Negocierile sterile in privinta creditului de 150 mln. de dolari promis Chisinaului de Rusia demonstreaza un nivel inca mare de neincredere a autoritatilor ruse fata de coalitia liberal-democrata. Situatia delicata in care se afla coalitia liberal-democrata, focusata pe alegerea presedintelui si solutionarea de urgenta a problemelor economice, constrange sau reduce din intensitatea ofensivei acesteia pentru obtinerea controversatului credit rusesc. Precautia guvernarii moldovene transpare chiar din afirmatiile lui V. Filat exprimate la revenirea sa de la reuniunea CSI, care i-a atribuit lui Putin “pragmatism, intelegere si o deschidere pentru R. Moldova” [4]. Renuntarea la critici minime adresate Moscovei, care de fapt taraganeaza acordarea creditului sau continua sa sustina autoritatile transnistrene etc., ridica semne de intrebare in privinta principiului de paritate si demnitate pe care premierul moldovean si le-a propus in relatia cu Rusia.

Totusi, apropierea maxima de Romania si impulsionarea relationarii cu NATO dovedesc esenta atitudinii taberei liberale fata de Rusia, care se va reliefa si mai pregnant dupa eventuala alegere a presedintelui R. Moldova.

Referinte:

1. Невские тезисы от “Единой России”: самое важное про политику, экономику и социальную сферу , http://www.1tv.ru/news/polit/155944

2. Лупу примет участие в съезде “Единой России”, http://www.edinros.ru/text.shtml?10/8670

3. Лупу примет участие в съезде “Единой России”, http://www.edinros.ru/text.shtml?10/8670

4. Discutii pragmatice cu Iulia Timosenco si Vladimir Putin , http://www.europalibera.org/content/article/1883781.html