Nume
Parola
Vizualizări: 9288
Letonia este interesată să dezvolte relații de colaborare cu Republica Moldova
26 Octombrie 2016 — Un grup de oameni de afaceri din Letonia sunt dispuși să dezvolte relații de colaborare cu antreprenorii din Republica Moldova, în vederea realizării eficiente a proiectelor de dezvoltare, inclusiv în domeniul adaptării la schimbările climatice. În acest sens, 54 de reprezentanți ai autorităților publice locale și antreprenori din mai multe regiuni ale Letoniei au participat, săptămîna trecută, la un forum economic, desfășurat la Bălți, cu scopul promovării oportunităților investiționale din țara noastră.

În contextul, cooperării moldo-letone în domeniul adaptării la schimbările climatice, în cadrul evenimentului, oaspeților le-au fost prezentate oportunitățile investiționale în adaptarea Republicii Moldova la schimbările climatice. Astfel, reprezentanții autorităților publice locale din regiunile Letoniei au fost impresionați de realizările în domeniu, în cadrul Proiectului ”Suport pentru Procesul Național de Planificare a Adaptării Republicii Moldova la Schimbările Climatic”, implementat de Oficiul Schimbarea Climei, Ministerul Mediului al Republicii Moldova cu suportul Agenției  de Cooperare pentru Dezvoltare a Austriei (ADA) și ghidarea din partea PNUD Moldova, și și-au exprimat disponibilitatea de a dezvolta proiecte în agricultură, resurse de apă, energie, transport, sănătate și silvicultură, în acest sens.

”Am fost onorați să prezentăm potențialilor investitori europeni proiectele pilot realizate în raioanele Fălești, Călărași, Sîngerei, Leova, Basarabeasca, Nisporeni, prin care promovăm modalitățile tehnologice de adaptare la schimbările climatice la nivel comunitar și chiar de gospodărie individuală. Intervențiile efectuate în domeniul agriculturii au convins fermierii moldoveni că există practici agricole rezistente la schimbările climatice și pot asigura o agricultură durabilă, inclusiv în perioada de secetă, temperaturi ridicate, iar prin utilizarea panourilor fotovoltaice putem produce energie regenerabilă pentru consumul la nivel casnic și nivel de organizație. De asemenea, am realizat și alte măsuri de adaptare, ne-am dori să extindem activitățile, în acest sens, să sporim interesul partenerilor de dezvoltare și să mărim numărul beneficiarilor moldoveni”, a menționat Ala Druță, managerul Proiectului ”Suport pentru Procesul Național de Planificare a Adaptării Republicii Moldova la Schimbările Climatic”.

Totodată, Ala Druță a precizat că în baza experienței proiectelor pilot implementate, au fost creat fișe de proiecte care pot servi drept concept de proiecte noi în domeniul adaptării. De asemenea, au fost elaborate strategii de extindere a acestora în domeniul agriculturii și energiei, inclusiv au fost calculate costurile estimative ale unor acțiuni concrete, în baza analizei strategiilor de dezvoltare socio-economică pentru anumite raioane, iar acțiunile nominalizate pot constitui inițiative de dezvoltare a parteneriatelor de colaborare, inclusiv cu partenerii străini.

Ambasadorul Republicii Letone în Republica Moldova, E.S. Atis Lots, a remarcat interesul membrilor delegației letone față de colaborarea cu partenerii lor din regiunile Republicii Moldova. Excelența Sa a încurajat dezvoltarea parteneriatele moldo-letone la nivel regional și local și a subliniat că Letonia este interesată să dezvolte relații de colaborare cu țara noastră.

Reiterăm, scopul Proiectului ”Suport pentru Procesul Național de Planificare a Adaptării Republicii Moldova la Schimbările Climatic”, este de a asigura Republica Moldova să dispună de un sistem și de capacități de planificare și bugetare pe termen mediu și lung ale acțiunilor de adaptare, pentru a reduce vulnerabilitatea populației la schimbările climatice.