Nume
Parola
Vizualizări: 3976
Marș anticorupție la Telenești
24 Octombrie 2016 — Săptămâna trecută la Telenești s-a desfășurat primul marș anticorupție, organizat de Asociația Obștească „Concordia”. Acțiunea a avut drept scop sensibilizarea societății cu privire la cazurile de corupție, susținută de Centrul CONTACT, prin oferirea unui minigrant, care le permite beneficiarilor să fie informați cum să reclame actele de corupție, să nu dea, și să nu ia mită. Acțiunea este partea a proiectului „Transparenţa şi responsabilitatea autorităţilor publice prin activităţi comune ale mass-media şi ONG-urilor locale şi regionale” realizat de Centrul CONTACT cu suportul financiar al Uniunii Europene. Scopul proiectului este de a contribui la consolidarea rolului societăţii civile şi mass-media în monitorizarea şi prevenirea corupţiei la nivel local în Republica Moldova prin formarea de capacităţi comune a ONG-urilor, mass-media şi autorităţilor locale de a implementa iniţiative participative.
La marș au participat mai mulți tineri, echipați cu pancarte pe care scria: „Fii cetățean activ, astăzi. Nu tolera corupția”, „Dorim un viitor fără corupție”, „Stop Corupție ”. Participanții la acțiunea pașnică au vorbit oamenilor despre flagelul corupției, îndemnându-i să reclame cazurile de corupție.
Președintele Asociației Obștești „Concordia” Eugenia Roșca declară că fenomenul corupției este present la toate nivelele, iar asemenea acțiuni pot schimba abordarea oamenilor.
Coordonatorul de proiect, Valerian Tăbîrță spune că s-au finanțat în total 6 miniproiecte la Telenești, Rezina, Bălți, Criuleni, Cimișlia, Călărași și s-au elaborat pentru fiecare localitate și strategii anticorupție. La finalul acestui an se va organiza o gala de premiere a celor mai bune practici anticorupție.
Precizăm, că proiectul se va încheia în decembrie 2016.
Obiectivele de bază sunt sporirea eficienţei luptei împotriva corupţiei în sectorul public, prin dezvoltarea şi implementarea a 6 planuri anticorupţie la nivel local în 6 unităţi teritorial-administrative din Republica Moldova (trei raioane - raionul Teleneşti, raionul Criuleni, raionul Călăraşi; doua orase - orasul Rezina, orasul Cimişlia şi 1 municipiu - mun. Bălţi.), dar și consolidarea capacităţilor a cel puţin 60 de reprezentanţi ai ONG-urilor şi instituţiilor mass-media în monitorizarea şi prevenirea corupţiei la nivel local.
Totodată, au fost instruiți reprezentanții APL în monitorizarea şi prevenirea corupţiei la nivel local, dar și diseminarea bunelor practici în monitorizarea şi prevenirea corupţiei la nivel local.