Nume
Parola
Vizualizări: 6426
2 proiecte pilot din regiunea Centru vor beneficia de suport consultativ și metodologic din partea experților europeni
Ialoveni, 29 Ianuarie 2013 — Un grup de experți din Franța și România vor învăța autoritățile publice locale din Republica Moldova cum să elaboreze și să îmbunătățească propunerile de proiecte, astfel, încât acestea să fie durabile și să obțină finanțări/cofinanțări din partea fondurilor europene cât mai curând.
Primii beneficiari ai suportului consultativ în scopul adaptării proiectelor la standarde europene, vor fi autoritățile publice locale din raionului Hîncești în cadrul proiectului „Datorită irigației, o agricultură mai eficientă și sigură" și autoritățile locale ale satului Costești, Ialoveni în proiectul de construcție a casei de ambalare pentru servicii moderne de marketing la export.
În acest context, astăzi la Ialoveni s-a desfășurat seminarul de prezentare a celor 2 proiecte pilot în dezvoltarea regională din regiunea Centru.
La eveniment au participat oficiali ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, reprezentanții Franței și României în cadrul proiectului twinning, reprezentanții Consiliului Regional de Dezvoltare Centru și ai APL de nivelul I și II.

Veaceslav Guțuțui viceministrul dezvoltării regionale și construcțiilor a comunicat în mesajul de salut că aceste îmbunătățiri vor oferi mai multe șanse de finanțare acestor proiecte, iar implicarea beneficiarilor va spori responsabilitatea și eficacitatea acțiunilor implementate. De asemenea, oficialul a specificat că unul din proiecte este inclus în Documentul Unic de Program pentru anii 2013-2015, și va fi finanțat în perioada acestor ani.

Totodată, viceministrul Guțuțui a menționat că astfel, autoritățile vor învăța să elaboreze proiecte bune și de durată și ar putea atrage mai ușor investiții în regiune.
Reprezentanții Consiliului Regional de Dezvoltare Centru (CRD Centru) și APL, participanți la seminar, s-au arătat interesați de posibilități și au promis că vor oferi suportul necesar experților pentru a evalua proiectele, a include modificările necesare și a îmbunătăți proiectul în totalitate.

Pe parcursul următoarelor 6 luni, experții vor desfășura cîte 3 sesiuni în fiecare localitate unde vor discuta cu beneficiarii și vor face recomandări concrete de înlăturare a carențelor din conceptele de proiect. Ulterior, experții vor elabora un Ghid în care va include toate recomandările necesare îmbunătățirii proiectelor, precum și exemple de bune practici privind elaborarea eficiente a unui proiect durabil.
Anne Azam-Pradeilles, reprezentantul Franței în cadrul proiectului a specificat: „Scopul este axat pe anumite aspecte bine stabilite, condițiile proiectelor vor fi adaptate la realitățile din Republica Moldova, iar rezultatul va fi cel scontat, deoarece experții străini dețin experiență în proiecte Twinning iar specialiștii moldoveni cooperează foarte eficient și realizează în termeni acțiunile propuse. Pe parcursul unui an vom lucra cu beneficiarii în scopul adaptării acestor proiecte ca exemple pentru toate regiunile țării". Un aspect al acestei componente este transferul celor mai bune practici în dezvoltarea regională și planificarea teritorială elaborate de stalele membre ale UE.



Igor Malai, director-adjunct Direcția generală dezvoltare regională, MDRC, lider de proiect din partea RM, a prezentat particularitățile proiectului. Totodată, a menționat că doar avînd suportul extern se va reuși apropierea politicii de dezvoltare regională din Republica Moldova de cea europeană.

Tudor Meșina, directorul ADR Centru:„Cu suportul proiectului Twinning sperăm să obținem consolidarea capacităților pentru APL-urile respective, în scopul îmbunătățirii capacităților de absorbție rapidă a fondurilor europene”.

Amintim că în cadrul proiectului „Dezvoltarea capacităţilor în domeniul dezvoltării regionale în Republica Moldova" UE va aloca mijloace financiare în mărime de circa 1.170.000 €, bani ce vor fi utilizați pentru preluarea experienței statelor europene în domeniul dezvoltării regionale, prin intermediul experților români, francezi și letoni.

Totodată, menționăm cele trei componente majore ale proiectului: revizuirea cadrului legislativ existent privind dezvoltarea regională, planificarea teritorială și dezvoltarea capacităţilor specialiștilor din cadrul MDRC, iar twinning-ul a fost conceput ca un instrument de cooperare administrativă țintită pentru sprijinirea țărilor candidate și din vecinătatea UE.