Nume
Parola
Vizualizări: 7012
Brandul aqua unIQa sesizează opinia publică despre calitatea de alertă a mediului acvatic din Republica Moldova
Chisinau, 31 Martie 2011 — Potrivit viceministrului sănătăţii, Mihai Magdei, Republica Moldova riscă să rămână fără apă potabilă, dacă nu va avea grijă de calitatea apelor din râurile Nistru şi Prut, care asigură 85 la sută din necesităţi. Alte 15 la sută provin din apele freatice, care sunt la fel de poluate.
“Aproape 3 620 de râuri, râuleţe şi alte surse de apă sun poluate,iar calitatea scăzută a apei cauzează aproape 25 la sută din bolile diareice acute, iar peste 60 la sută din elevii din Republica Moldova riscă să se îmbolnăvească din cauza apei necalitative şi a condiţiilor de viaţă insalubre”, a precizat Magdei.
Bolile umane produse ca urmare directa a calitatii apei, pot fi clasificate in:
boli cauzate de infectii raspindite prin consum de apa infectata (diarea, febra tifoida, hepatita A, salmoneloza,etc…).
• Boli cauzate de infectii transmise prin animale acvatice este, spre exemplu bilharioza.
• Boli cauzate de infectii raspindite prin insecte cu stagii acvatice (malarie, onchocercariasis).
• Boli cauzate de infectii transmise prin animale acvatice nevertebrate.

Prin urmare, protecției apei potabile și utilizării doar a celei mai bune ape trebuie să îi acordăm importanță primordială.
În această ordine de idei, bradnul aqua unIQa luptă pentru protejarea, eficientizarea și îmbunătățirea resurselor acvatice, pentru asiguraea accesului la apele potabilă a tuturor cetățenilor, în special a populației rurale și, nu în ultimul rând este preocupat de producerea și livrarea către consumator a apei potabile care să repecte toate normele științifice la capitolul mineralizare, microbiologie, radiografie, duritatea și compoziția de săruri.