Nume
Parola
Vizualizări: 2822
Organizațiile societății civile contribuie la dezvoltarea economică și socială în țară
3 August 2022 — 20 de reprezentanți din cadrul celor patru ONG-uri selectate pentru a dezvolta Centre Regionale de Suport în Afaceri în susținerea întreprinderilor sociale au început programul de instruire. Instruirile sunt oferite în cadrul proiectului „Valorificăm potențialul ONG-urilor pentru promovarea și dezvoltarea antreprenoriatului social în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia, fiind implementat de către Fundația Est-Europeană în parteneriat cu Keystone Moldova și Centrul CONTACT.
Programul de instruire a fost lansat cu o introducere în cadrul legal cu privire la antreprenoriatul social, obținerea statutului de Întreprindere socială și Procedura de obținere a subvenției pentru locurile de muncă în cadrul întreprinderii sociale.
Ulterior, participanții au aflat mai multe despre crearea conceptului unui plan de afaceri sociale, specificul unei afaceri sociale și au fost antrenați în exerciții despre analiza pieței, planul operațional, managementul unei afaceri sociale, generarea veniturilor și utilizarea acestora în crearea impactului social.
Irina Bejan este reprezentanta HUB-ului Regional de Afaceri Sociale din Cahul. Irina spune că antreprenoriatul social stimulează și contribuie la soluționarea problemelor sociale și că asigură sustenabilitatea inițiativelor organizațiilor societății civile și că este o alternativă pentru OSC-uri de a nu deveni dependenți de resursele financiare externe. „HUB-ul nostru va promova antreprenoriatul social în regiune. Vom stimula înregistrarea și creșterea numărului de antreprenori sociali din sudul țării. Vom oferi consultații viitorilor antreprenori, care nu au decis direcția de dezvoltare a ideilor de afacere”, declară Irina.
„Ne propunem să informăm peste 100 de tineri în domeniul afacerilor sociale, iar în primii 2 ani, să ajutăm 20 de tineri să se lanseze pe piață cu afaceri sociale în diferite domenii”, afirmă Ludmila Prociuc, administratoarea Centrului de Politici Socio-Economice „CONSENS” din orașul Sîngerei.
Programul de consolidare a capacităților Centrelor (Hub-uri) Regionale de Suport în Afaceri ale Întreprinderilor Sociale va continua în toamnă cu următoarele subiecte: managementul financiar, marketing digital și comerț electronic.
Menționăm că cele patru organizații non-guvernamentale au fost selectate în urma unui apel de propuneri și vor beneficia de finanțare în valoare totală de 180.000 de euro. Astfel, în zona Nord întreprinderile sociale vor beneficia de suport oferit de către A.O. Centrul de Politici Socio-Economice CONSENS din Sîngerei; în zona Sud – suportul va fi oferit prin Camera de Comerț și Industrie Cahul; în zona Centru – asistența va fi oferită prin intermediul Camerei de Comerț și Industrie a municipiului Chișinău, iar în regiunea transnistreană – sprijinul va fi acordat prin Asociația Antreprenorilor Sociali din Tiraspol. Perioada de implementare a proiectelor finanțate este până în anul 2024.




Proiectul „Valorificăm potențialul societății civile pentru promovarea și dezvoltarea antreprenoriatului social în Moldova” este finanțat de Uniunea Europeană și este cofinanțat de Suedia prin intermediul Fundației Est-Europene, în parteneriat cu Centrul CONTACT și Keystone Moldova.
Scopul proiectului este de a abilita ONG-urile să se angajeze în crearea de întreprinderi sociale, care să contribuie la creșterea economică durabilă a comunităților. Totodată, inițiativa urmărește crearea unui ecosistem favorabil dezvoltării întreprinderilor sociale prin accesul la consultări profesionale la nivel regional și creșterea gradului de conștientizare despre antreprenoriatul social.