Nume
Parola
Vizualizări: 1222
Congresul Autorităților Locale din Moldova a inițiat consultările pe marginea proiectului Strategiei de Descentralizare
22 August 2011 — „Abordarea strategică în cadrul procesului de descentralizare urmează a fi îmbinată efectiv cu măsuri concrete și urgente de consolidare a autonomiei locale” este opinia membrilor consiliului de administrare al CALM

CALM în cooperare cu Cancelaria de Stat şi cu suportul Programului Comun de Dezvoltare Locală Integrată(SIDA/PNUD-UN WOMEN) a lansat un şir de consultări cu reprezentanții autorităților publice locale pe marginea proiectului Strategiei de Descentralizare. Primele ateliere de lucru au avut loc în perioada 2-5 august 2011 în mun. Chișinău, cu membrii consiliului de administrare al CALM și reprezentanții APL din raioanele de centru al Republicii Moldova.

Scopul principal al Consultărilor este de a prezenta conținutul strategiei (inclusiv celor aleși), de a identifica opinia autorităților locale privind problemele și soluțiile propuse în strategie, de a identifica probleme şi soluții neidentificate anterior și care țin de consolidarea autonomiei locale şi descentralizare, pentru ca în final, să fie elaborată o viziune comună a autorităților locale privind strategia în cauză și să fie formulate recomandări și propuneri privind îmbunătățirea acesteia.

În rezultatul discuțiilor, s-a constatat ca proiectul Strategiei este unul necesar și binevenit, conținând un șir de evaluări și măsuri importante pentru asigurarea în practică a autonomiei locale şi descentralizării.

Totodată, mai mulți reprezentanți ai APL au atras atenția asupra faptului că acest proiect este un document destul de complex, teoretizat și destul de general. În acest sens, s-a menționat insuficiența de măsuri, acțiuni și indicatori concreți care ar permite monitorizarea și evaluarea efectivă ulterioară a strategiei; ceea ce este foarte important – în contextul RM unde marea majoritate a strategiilor nu funcționează și nu sunt realizate în mod adecvat.

De asemenea, s-a evidențiat faptul că pentru succesul reformei date sunt necesare o voință și un consens politic clar. Anume lipsa consensului larg și voinței politice adecvate pentru astfel de reforme importante și profunde, constituie cauza insuccesului tuturor reformelor care au avut loc pe parcursul ultimilor 20 de ani. De asemenea, printre lecțiile și lacunele reformelor anterioare au fost menționate lipsa implicării adecvate a APL și asociațiilor sale reprezentative în procesul de planificare strategică a reformei, precum şi lipsa absolută a unei comunicări şi informări efective a populației privind necesitatea și obiectivele reformei respective.

În mod special, s-a menționat că în Republica Moldova, în primul rând este necesară mai degrabă o consolidare a autonomiei locale prin clarificarea competențelor APL și asigurarea lor cu resurse financiare corespunzătoare. Aceasta deoarece, pe parcursul ultimilor 20 de ani, către APL au fost transferate un număr enorm de mare de responsabilități, fără o fundamentare corespunzătoare economica, financiară, funcțional etc. și fără a le asigura cu capacități instituționale și financiare necesare. De aceea, în opinia membrilor CALM, transferul de noi atribuții urmează a fi realizat foarte atent, după clarificarea situației multiplelor responsabilități actuale ale APL și cu condiția identificării și asigurării acoperirii financiare respective ale lor.

Un aspect important constatat de către reprezentanții APL este necesitatea unor măsuri de urgenţă în primul rând în domeniu finanțelor locale – o parte din care urmează a fi realizate independent sau separat de Strategie, în scopul îmbunătățirii sau chiar revitalizării situației la nivel local pe termen scurt. În acest sens s-a propus în regim de urgență liberalizarea regimului de taxe locale și oferirea dreptului autorităților locale de a institui de sine stătător și luându-se în considerație specificul și necesitățile comunităților sale, taxe și impozite locale; stabilirea relațiilor directe între autoritățile publice locale de nivelul I și cele centrale, colectarea impozitului pe persoane fizice la locul de domiciliul și reședință și schimbarea sistemului actual de partajare a veniturilor de stat în direcția stabilirii prin lege a unor cote fixe care să fie repartizate între diferite nivele de APL și chiar direcționării către APL a unor defalcări mai importante din impozitele de stat, inclusiv TVA.

Un aspect important menționat în cadrul consultărilor de către reprezentanții CALM, reprezintă necesitatea atragerii atenției asupra creării unui cadrul instituțional adecvat unor astfel de reforme importante. În special, fiind constatată importanța existenței la nivelul autorităților publice centrale, dar în special Guvernamental, a unor funcții și instituții cu suficientă autoritate politică și decizională de a promova, coordona și realiza obiectivele viitoarei strategii care sunt destul de ambițioase și multisectoriale. În acest sens fiind înaintate propuneri privind instituirea unui organ central al administrației publice sau reformei administrației publice, instituirea unei funcții de prim vicepremier etc.

Printre alte aspecte care necesită îmbunătățire în opinia participanților la consultările respective au fost menționate necesitatea reflectării mult mai clare și largi a descentralizării sectoriale (ea fiind una de esență), confuziile privind termenele de implementare a mai multor acțiuni, precum și a strategiei in întregime (care fie ca lipsesc sau sunt foarte generale și vagi) și necesitatea sublinierii mai clare a rolului CALMului și a autorităților locale în procesul de implementare și monitorizare a procesului de realizare a strategiei la toate etapele.

În cele din urmă s-a pronunțat şi s-a confirmat ideea că reforma descentralizării şi consolidării autonomiei locale este crucială în termeni cât mai restrânși nu numai pentru îmbunătățirea esențială a calităţii serviciilor publice, dar şi pentru demolarea verticalei puterii şi democratizarea ţării în scopul asigurării efective a respectării drepturilor omului.

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă