Nume
Parola
Vizualizări: 1413
18-02-2011 Guvernarea Locală – abordare integratoare
22 Februarie 2011 — Congresul Autoritatilor Locale din Moldova (CALM) a elaborat o viziunea integratoare față de guvernarea locală, care reiese dintr-un postulat simplu că guvernarea locală, ca parte a mecanismului global de guvernare naţională nu reprezintă, în sine, numai un anumit sector, ci mai degrabă cuprinde în orbita sa toate sectoarele şi domeniile vieţii economice şi sociale – legislație şi ordinea de drept, drepturile omului, cultură, educaţie, îngrijirea sănătăţii, dezvoltarea economică, mediul de afaceri, etc.

Administraţia publică locală (APL) din Republica Moldova a ajuns într-o stare dezastruoasă în ceea ce priveşte capacităţile acesteia, atribuţiile de luare a deciziilor sau administrative şi finanţarea acesteia. Motivul unei astfel de distrugeri îşi are rădăcinile sale din timpurile sovietice şi în încercarea autoritară de a conduce ţara creînd o verticalitate a puterii unde toate deciziile erau luate la nivel central depreciind APL în calitate de element esenţial şi afectând grav democraţia locală.

Aceasta nu înseamnă că capacităţile la nivelul administraţiei publice centrale au fost şi sunt mai consolidate. Sistemul administraţiei publice creat de-a lungul anilor în mod vertical, autoritar, clientelar şi absolut ineficient cu o calitate joasă a tuturor serviciilor publice prestate, afectează negativ eficiența administraţiei publice centrale în aceiaşi măsură în care este afectată guvernarea şi autonomia locală. În prezent, sunt necesare eforturi semnificative pentru a înlătura neînţelegerile şi stereotipurile despre superioritatea şi lipsa interdependenţei dintre eficacitate guvernării centrale şi celei locale din Moldova. O problemă majoră o constituie faptul că de-a lungul deceniilor administraţia publică centrală absolut ineficientă, izolată pe sectoare, fără capacităţi suficiente şi cu o coordonare inter-sectorială redusă, nu doar a creat o putere autoritară pe verticală, care diminuează semnificativ democraţia naţională şi locală, dar în acelaşi timp direct şi indirect proiectează imaginea guvernării locale ca a unei instituţii oarecum incapabilă de a soluţiona probleme relevante şi dependente în totalitate de guvernarea centrală. O asemenea stare de lucruri este foarte dificil de perceput într-o ţară cu pretenţii europene şi care, de fapt, constituie una din cauzele principale ale constatării unei stări deplorabile practic în toate domeniile vieţii sociale (economie, educaţie, protecţie socială etc.).

De fapt putem vorbi despre abordarea integratoarea nu numai față de guvernarea locala dar față de întreg sistemul de administrație publică care se află aproape la pământ cu toate serviciile în stare degradantă.

Abordarea integrată, fiind ridicată la nivel de concept teoretic şi aplicativ, în acelaşi timp reprezintă ceva foarte practic. Aceasta înseamnă a vedea în mod constant o perspectivă locală, în orice proces naţional, inclusiv în orice dimensiune sectorială şi reflectarea ei la nivel de formulare a politicilor (atât la nivel naţional cît şi sectorial), materializarea legislativă de reţete politice, politica de bugetare, implementarea politicilor şi monitorizarea implementării politicilor.

Reieşind din abordarea integrată şi natură macro-societală de reprezentare locală generală la nivel naţional, cadrul instituţional corespunzător pentru coeziunea administraţiei centrale și locale este esenţial. Cu cît mai mare este reprezentarea locală la nivel naţional și legătura între ambele guvernări – cu atît mai mari sunt beneficiile potenţiale pentru populaţie de la descentralizarea şi consolidarea autonomiei locale, în cele din urmă exprimată prin servicii publice de calitate mai bună şi prin procesul democratic general în ţară. Propunerile concrete referitor la revitalizarea guvernării locale în Moldova a fost aprobate de Consiliul Administrativ al CALM și prezentate guvernului și prim-ministrului în cadrul elaborării Programului nou de guvernare în ianuarie 2011 (sunt disponibile la http://www.calm.md/docs/propuneri_calm/Propunerile_CALM_Programul_de Guvernare.pdf)

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă