Nume
Parola
Vizualizări: 57
Guvernul Germaniei oferă un grant de 15 milioane de euro pentru îmbunătățirea infrastructurii de apă în regiunea centru
4 Iulie 2024 — Proiectul „Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală" va beneficia de un grant, în valoare de 15 milioane de euro, din partea Guvernului Germaniei prin Banca de Dezvoltare KfW.

Acordurile adiționale de acordare a grantului au fost semnate, la MIDR, de către ministrul Andrei Spînu și directorul ADR Centru, Ion Pînzari. „Apă pentru toți este una dintre prioritățile noastre la minister. Acordurile semnate ne vor ajuta să atingem acest obiectiv și să ducem la bun sfârșit realizarea Proiectului care va aduce apă în casele a circa 75 de mii de oameni, din raioanele Strășeni și Călărași", a menționat ministrul Andrei Spînu.

Proiectul prevede:

• construcția apeductului magistral Chișinău-Strășeni-Călărași;

• investiții în rețeaua de apă în orașele Strășeni și Călărași;

• extinderea infrastructurii de aprovizionare cu apă pentru localitățile din cele două raioane;

• măsuri de suport pentru dezvoltarea capacităților tuturor actorilor implicați în asigurarea serviciilor de aprovizionare cu apă.

Valoarea suportului acordat de partenerii germani pentru implementarea proiectului se ridică la 40 milioane de euro, iar contribuția totală a Guvernului RM va constitui 5 milioane de euro.

Până la moment, au fost semnate toate acordurile financiare și de implementare a proiectului pentru faza I, II și III, care constituie 25 milioane euro, grant din partea Germaniei.

Investițiile suplimentare de 15 mil. euro sunt destinate pentru demararea fazei III, dintre care 13,5 mil. euro vor fi folosiți pentru infrastructură și 1,5 mil. euro, pentru măsuri de susținere. Proiectul este implementat de către Agenția de Dezvoltare Regională Centru și este preconizat a fi finalizat în anul 2028.