Nume
Parola
Vizualizări: 101
Orașul Călărași a fost gazda ședinței Consiliului Regional pentru Dezvoltare Centru
19 Iulie 2024 — Astăzi, 19 iulie, a avut loc cea de-a doua ședință ordinară a membrilor Consiliului Regional pentru Dezvoltare (CRD) Centru de legislatura a V-a. Întrunirea a fost organizată la Călărași, gazda evenimentului fiind președintele CRD Centru, dl Victor AMBROCI.

În deschiderea ședinței, președintele CRD Centru, a subliniat faptul că se simte onorat să desfășoare această întrunire la Călărași, acolo unde au fost implementate un șir de proiecte de dezvoltare regională, care au adus schimbări majore în aspectul localității, dar și în accesul oamenilor la servicii publice de calitate.

Directorul ADR Centru, dl. Ion PÎNZARI, a salutat participanții care au dat curs invitației la ședință și le-a vorbit despre importanța rolului membrilor CRD în aprobarea și desfășurarea activităților pe segmentul dezvoltării regionale în centrul Republicii. Tot aici, șeful ADR Centru a dat asigurări că echipa agenției este focusată pe realizarea calitativă a sarcinilor de serviciu, astfel încât locuitorii din regiune să beneficieze cât mai curând de condiții de viață îmbunătățite.

La întrunire au participat 25 din 33 de membri ai CRD Centru, iar agenda ședinței a cuprins 5 subiecte.

Membrii CRD au fost informați repetat cu privire la inițierea Apelului Competitiv de selectare a proiectelor de dezvoltare regională, ediția 2024, după ce în perioada 04 -18 iulie, agenția a desfășurat o serie de sesiuni de informare privind modul de aplicare la Apelul competitiv de selectare a proiectelor cu finanțare din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL), condițiile de eligibilitate, perioada de depunere a notelor conceptuale, inclusiv o întrunire online cu privire la utilizarea sistemul informațional de gestionare a proiectelor de dezvoltare regională și locală. Totodată, cu vot unanim, au fost desemnați doi reprezentanți ai CRD Centru pentru a face parte din Comisia de evaluare în cadrul acestui Apel competitiv.

Directorul instituției, alături de alți membri ai echipei, au informat membrii Consiliului cu privire la politica de dezvoltare regională, punctând rolul și responsabilitățile CRD Centru în procesul de dezvoltare regională.

Totodată, consilierii au aprobat Raportul de progres privind implementarea Programului Operațional Regional Centru pentru semestrul I, 2024, și au luat act de informațiile prezentate cu privire la progresul înregistrat în cadrul proiectului KfW „Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală", în cadrul căruia, în primă fază, este prevăzută construcția apeductului magistral Chișinău-Strășeni-Călărași, cu o lungime de aproximativ 53 km.

Ședința s-a încheiat cu o vizită la câteva obiective construite în cadrul proiectelor de dezvoltare realizate în orașul Călărași, atât din sursele FNDRL, cât și cu suportul partenerilor de dezvoltare.

Amintim că, CRD este o structură funcțională deliberativă la nivelul fiecărei regiuni de dezvoltare, fără personalitate juridică, având drept scop coordonarea și promovarea obiectivelor politicii de dezvoltare regională la nivel local. Consiliul este responsabil de dezvoltarea generală în regiune și de aprobarea a documentelor regionale. CRD Centru întrunește reprezentanți din cele 13 raioane după cum urmează: Anenii Noi, Călăraşi, Criuleni, Dubăsari, Hînceşti, Ialoveni, Nisporeni, Orhei, Rezina, Străşeni, Şoldăneşti, Teleneşti, Ungheni.