Nume
Parola
Vizualizări: 5805
O nălucă condamnată în Europa: credinţă şi politică în Republica Moldova
25 Ianuarie 2013 — IDIS Viitorul în parteneriat cu Friedrich-Ebert-Stiftung vă propune o nouă ediţie a Buletinului Social cu genericul „O nălucă condamnată în Europa: credinţă şi politică în Republica Moldova”. Lucrarea este scrisă de expertul IDIS „Viitorul”, Eduard Ţugui.
Autorul face o incursiune în istorie privind procesul de condamnare a comunismului, de la Vest la Est, analizând modul în care acesta a fost condamnat în R. Moldova. Expertul aminteşte că la 27 noiembrie 2012, Comisia de la Veneţia (Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei) a dat curs solicitărilor Curţii Constituţionale a Republicii Moldova referitoare la condamnarea regimului comunist totalitar şi interzicerea simbolurilor comuniste.

Autorul arată că durata cronologică, întinderea geografică, metodele practicate şi numărul mare al victimelor, fac experienţa comunistă una dintre cele mai tragice din istoria civilizaţiei umane. Republica Moldova şi populaţia acestei ţări a cunoscut acest experiment social, care a lăsat sute de mii de victime în această societate, drept pentru care condamnarea oficială a comunismului de către Parlamentul Republicii Moldova este unul dintre cele mai importante acte politice de la independenţă încoace.

„Dincolo de imperfecţiunile tehnice ale documentului, de necesitatea perfecţionării cadrului legal, de neînţelegerile din ţară sau de afară, este unul din puţinele cazuri când Republica Moldova s-a întâlnit cu istoria. Este un mesaj către toată lumea şi către posteritate că acest popor are discernământ şi va condamna de fiecare dată orice crimă şi nedreptăţi comise împotriva sa. Este un demers desprins din toate documentele relevante europene şi denotă maturitatea şi europenitatea Republicii Moldova”, consideră Eduard Ţugui.

Indiferent de deznodământul laic al procesului, de cum va reacţiona lumea normelor la interzicerea secerii şi ciocanului, este cazul ca Comisia Sinodală pentru Probleme Morale şi Sociale, creată în vara acestui an pentru a monitoriza atent corpul social, să iasă cu o poziţie argumentată teologic privind comunismul, precum şi privind simbolurile la care creştinii să se raporteze, este de părere autorul.

„Condamnarea comunismului în Republica Moldova şi interzicerea simbolicii comuniste mai înseamnă şi reîntoarcerea la credinţa cu care s-a născut şi a trăit două mii de ani acest popor – creştinismul ortodox. Ispita utopiei seculare, care promitea construcţia unei societăţi fără discriminări de clasă, cu cetăţeni egali între ei şi prosperi, nu a reuşit să înlocuiască modelul de solidaritate creştină pe care îl oferă Sfânta Scriptură, după cum secera şi ciocanul nu a reuşit să înlocuiască Sfânta Cruce. Tocmai pentru aceasta, este exact momentul ca Biserica să intervină în treburile cetăţii”.

Buletinul Social reprezintă un produs al IDIS „Viitorul”, care surprinde evoluţia problemelor sociale cele mai persistente, sugerând soluţii de remediere a acestora. Publicaţia este elaborată în colaborare cu Friedrich-Ebert-Stiftung.

Găsiţi aici varianta integrală a lucrării:

http://viitorul.org/doc.php?l=ro&idc=295&id=4089&t=/STUDII-IDIS/Politica/O-naluca-condamnata-in-Europa-credinta-si-politica-in-Republica-Moldova

Pentru mai multe detalii contactaţi Coordonatorul relaţii publice al IDIS „Viitorul”, Diana Lungu: 0 22 221844 sau diana.lungu@viitorul.org