Nume
Parola
Vizualizări: 7103
Socialiştii au marcat solemn ziua de naştere a marelui poet rus
6 Iunie 2012 — Astăzi, cu prilejul a celei de-a 213-a aniversări a zilei de naştere a lui A.S. Puşkin, în grădina publică centrală din Chişinău a avut loc depunerea de flori la bustul marelui poet al literaturii universale.

Liderul Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, împreună cu alţi reprezentanţi ai partidului şi ai Gărzii Tinere, au participat la evenimentul festiv. La ceremonia depunerii de flori au mai participat oameni de artă şi reprezentanţi ai ştiinţei, precum şi admiratori ai creaţiei geniului poeziei, care au venit la eveniment pentru a aduce un omagiu memoriei poetului.

După cum a ţinut să menţioneze Igor Dodon, Aleksandr Sergheevici Puşkin a fost un reprezentant marcant al culturii, care a făcut foarte mult nu doar pentru Moldova, ci şi pentru cultura universală, în general. În opinia lui Dodon, în Moldova este vie memoria despre marele poet, fiind admirat geniul său literar.

Igor Dodon a mai adăugat că este un admirator devotat al creaţiei lui Puşkin, iar creaţia sa preferată este «Я помню чудное мгновение…», pe care o ştie pe de rost.

În aceeaşi zi, tinerii gardişti au vizitat satul Dolna, unde Aleksandr Sergheevici poposea deseori în perioada exilului său în Basarabia, şi unde acest a scris mai multe din creaţiile sale cunoscute.

Astăzi, 6 iunie, este ziua de naştere a lui Aleksandr Sergheevici Puşkin. De asemenea, această zi a fost declarată de ONU, şi este marcată deja ala doilea an, drept Ziua Internaţională a limbii ruse, deoarece anume Puşkin este considerat fondatorul literaturii ruse contemporane.

Perioada anilor 1820-1823 a fost petrecută de către Aleksandr Puşkin la Chişinău, unde poetul a început să scrie romanul în versuri "Evghenii Oneghin". În Moldova, Puşkin a scris mai mult de 160 de creaţii. Printre acestea se numără astfel de capodepere precum "Черная шаль" (Şalul negru”), "Узник" („Ostatecul”), "К Овидию" („Către Ovidiu”), "Кавказский пленник" („Prizonierul din Caucaz”), "Бахчисарайский фонтан" („Havuzul din Bahcisarai”).