Vizualizări: 2743
Partidul Democrat invocă riscul nerecunoaşterii legitimităţii alegerilor parlamentare din 2009
5 Noiembrie 2008 — Există premise ca rezultatele alegerilor parlamentare din 2009 să nu fie recunoscute legale, în condiţiile în care climatul politic înainte de alegeri abundă de exemple de derogare de la principiile unei competiţii electorale oneste şi democratice, au declarat Oleg Serebrian, prim-vicepreşedinte al Partidului Democrat din Moldova şi Oazu Nantoi, vicepreşedinte PDM, în cadrul unei conferinţe de presă, susţinută miercuri, 5 noiembrie. Oleg Serebrian a menţionat că pînă şi organismele internaţionale au reacţionat la evenimentele din Republica Moldova, evidenţiind recomandările Comisiei de la Veneţia şi rezoluţia Consiliului Parlamentar mixt R.Moldova – Uniunea Europeană.
Gazdele conferinţei de presă au declarat că actuala stare de lucruri anulează practic legitimitatea alegerilor parlamentare din 2009, în condiţiile în care actuala guvernare nu oferă condiţii egale pentru toţi competitorii politici. Lipsa condiţiilor pentru desfăşurarea în condiţiile legii şi în mod democratic a parlamentarelor din 2009 se exprimă prin subordonarea de către guvernare a instituţiilor media publice, prin uzitarea în scopuri electorale a banilor de la buget etc. Oleg Serebrian şi Oazu Nantoi au reiterat necesitatea unui dialog dintre partidele de opoziţie, inclusiv pentru a monitoriza perioada preelectorală şi campania de alegeri propriu-zisă. «Acum o lună, Partidul Democrat a lansat iniţiativa creării de către formaţiunile de opoziţie a unui Consiliu de monitorizare, dar, spre regret, ideea nu a fost susţinută», a mai spus Oleg Serebrian.
Oazu Nantoi, vicepreşedinte PDM, a declarat că instituţiile mass-media publice, oficial deetatizate, manipulează şi dezinformează cetăţenii, iar opoziţia este privată de orice acces la televiziunea şi radioul publice. «Prietenii de la TVM mi-au spus că sînt inclus pe «lista neagră », din care cauză nici un subiect cu mine nu este pus pe post », a mai spus Oazu Nantoi, specificînd că Partidul Democrat, alături de alte partide de opoziţie, este supus unei adevărate blocade informaţionale din partea aceloraşi instituţii media publice.
Notă: Comisia de la Veneţia şi OSCE critică dur guvernarea comunistă pentru majorarea pragului electoral de la 4 la 6%, interzicerea blocurilor electorale şi limitarea participării în alegeri a cetăţenilor cu dubla cetăţenie. Aceste observaţii se conţin într-un raport, pe care instituţiile europene l-au făcut public la 23 octombrie 2008, în care se mai precizează că limitările electorale impuse contravin art. 38 al Constituţiei Republicii Moldova, Codului de bune practici în materie electorală şi altor convenţii europene la care Republica Moldova este parte. Comisia de la Veneţia şi OSCE recomandă autorităţilor de la Chişinău să elimine aceste restricţii din legislaţia electorală pînă la alegerile parlamentare din 2009.
Instituţiile europene remarcă că pragul electoral a fost modificat de cîteva ori. În 2005 acesta a fost redus de la 6% la 4% pentru partidele politice. OSCE / ODIHR şi Comisia de la Veneţia au apreciat atunci reducerea pragului electoral şi a avertizat că autorităţile nu trebuie să revină la situaţia anterioară, deoarece „coaliţiile între partide trebuiesc încurajate pentru a oferi un cadru de cooperare şi un Guvern stabil”. Cu toate acestea, în aprilie 2008 guvernarea comunistă, la recomandarea creştin-democraţilor, au ridicat pragul electoral pînă la 6%. „Un astfel de prag este destul de mare, ceea ce va duce la pierderea voturilor partidelor mai mici”, constată Comisia de la Veneţia şi OSCE / ODIHR.
Serviciul de presă al PDM
05.11.2008
Autor: Partidul Democrat din Moldova
Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă
Toate comunicatele din categoria curentă
Categorii comunicate
- Administraţie Publică 2303
- Afaceri 808
- Angajări & Joburi 167
- Armata & Serviciul Grăniceri & Vama 37
- Artă & Cultură 127
- Bănci & Asigurări 18
- Blogosfera 110
- Concursuri & Licitații 15
- Construcţii & Infrastructură 47
- Dezvoltare Regională 1659
- Diaspora 3
- Drepturile Omului & Justiţie 564
- eBooks / eReviste / eDocumente 7
- Economic & Statistică 329
- Educaţie & Instruire 750
- Export și Investiții 17
- Externe 165
- Fashion 0
- Fiscalitate & Finanţe & Contabilitate 116
- Industrie 10
- IT 30
- Media & Publicitate 365
- Mediu 36
- Mesaje 8
- Oferte & Prețuri 16
- Ong & Societate Civilă 1321
- Persoane Publice 140
- Politic & Electorala 1305
- Procuratura & MAI 120
- Public Relations 32
- Resurse Web 12
- Sănătate & Medicină 125
- Sindicate 4
- Social 580
- Sport 12
- Ştiinţă 80
- Tehnologia Informației și Comunicațiilor 287
- Telefonie & Comunicaţii 29
- Turism 33