Nume
Parola
Vizualizări: 2806
Preşedinţia poloneză a UE în 2011 oferă şansa Republicii Moldova de a i se recunoaşte perspectiva de integrare
3 Martie 2011 — Anul 2011 întrevede o fereastră de oportunitate pentru Republica Moldova, atunci când vorbim de posibilitatea de recunoaştere a perspectivei europene. Asta deoarece din 2012 vor avea loc un şir de evenimente la nivel european şi internaţional care vor pune accentele pe alte subiecte decât problema Moldovei. De aceea, este important de valorificat şansele oferite de preşedinţia poloneză a UE, deoarece, în viitorul apropiat, nu vor exista preşedinţii favorabile ideii de a recunoaşte perspectiva europeană a statului moldovean, sau nu vor avea resursele necesare pentru a promova acest obiectiv la nivel european.

Polonia, la fel ca şi Spania, dispune de 27 de voturi în Consiliul Uniunii Europene, cu două mai puţin decât Germania, Marea Britanie, Franţa şi Italia, fiind unul din motive care a determinat Varşovia să-şi definească rolul şi interesele sale în UE în domeniul politicii externe. Polonia, ţinând cont de capacităţile interne, este în stare să propună şi să susţină proiecte ambiţioase. De asemenea, administraţia de la Varşovia este interesată de dezvoltarea unei cooperări benefice şi de încredere cu statele din estul Europei, spre deosebire de alte ţări membre ale UE care acordă atenţie altor regiuni limitrofe ale Uniunii sau sunt sceptice faţă de procesul de aprofundare a relaţiilor cu ţările din estul Europei. Din aceste considerente, pe termen scurt, este puţin probabil ca un alt stat, exceptând Polonia, să abordeze subiectul recunoaşterii perspectivei europene a Republicii Moldova.

La aceste concluzii ajunge expertul IDIS „Viitorul” Veaceslav Berbeca în analiza intitulată „Preşedinţia Poloniei - o posibilitate de a obţine recunoaşterea perspectivei europene a Republicii Moldova”. Analiza este inclusă în Buletinul de Politică Externă, produs cu sprijinul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova şi al the National Endowment for Democracy.

Buletinul de Politică Externă al Moldovei reprezintă o serie de analize succinte, scrise de experţii locali şi internaţionali, dedicate celor mai importante subiecte ce ţin de politica externă a Moldovei, schimbărilor majore din regiunea Mării Negre, cooperării cu organizaţiile internaţionale şi activităţilor de consolidare a păcii din regiune. Buletinul are atât scopul de a crea o platformă comună de discuţii, cât şi de a crea o comunitate de experţi, comentatori, oficiali şi diplomaţi care sunt preocupaţi de perspectivele de integrare europeană a Moldovei. Totodată, acest produs îşi propune să ofere analiştilor şi diplomaţilor moldoveni o tribună veritabilă pentru dezbaterea celor mai interesante şi controversate opinii care ar putea ajuta Moldova să-şi găsească calea spre Uniunea Europeană.