Nume
Parola
Vizualizări: 1513
CPP încurajează tinerii din diferite regiuni la un mod activ de viaţă
25 Februarie 2010 — Sâmbăta, 20 februarie 2010, la ora 9 dimineaţa s-a dat start turneului de lupte greco-romane din Grigoriopol. Tineri sosiţi din 16 localităţi umpleau încăperile Palatului Raional de Cultură şi Sport într-o învălmăşeală emoţionantă. Ei s-au întrunit pentru a promova un mod activ de viaţă şi pentru a accentua importanţa practicării sportului. Iurii Coica este directorul şcolii sportive din Grigoriopol şi unul din organizatorii turneului. La început, desfăşurarea unui asemenea eveniment părea un lucru de nerealizat, deşi mult dorit. „Avem încăperi, dar nu avem condiţii normale. Vrem să organizăm competiţii sportive, dar nu avem bani!” a remarcat Iurii Coica. În mare parte aceleaşi probleme le-au întâlnit toate echipele care s-au prezentat la turneu. Sportivii au puţine ocazii de a-şi încerca puterile în competiţii şi de a-şi manifesta performanţele. În consecinţă ei pierd interesul pentru practicarea regulată a sportului, iar antrenorii sunt lipsiţi de oportunitatea de a realiza schimburi de experienţă. Iurii Coica este campion mondial şi european la lupte greco-romane între veterani. Problemele cu care se confruntă sportivii îi sunt bine cunoscute. Fiind recent ales în funcţia de director, Iurii s-a decis că acum poate să îmbunătăţească condiţiile de dezvoltare sportivă a tinerii generaţii. Însă o puternică dorinţă n-a fost de ajuns.

În căutarea unor potenţiali finanţatori, Iurii a aflat despre Programul de Dezvoltare Participativă a Comunităţilor (CPP) de la Svetlana Zaharcenco, directoarea Palatului Raional de Cultură şi Sport din Grigoriopol. Posibilitatea obţinerii unui grant USAID, metodologia de implicare a cetăţenilor şi Administraţiei Publice în soluţionarea problemelor locale, succesele celor 285 de proiecte implementate de cetăţeni prin CPP l-au făcut pe Iurii Coica să devină şi mai interesat în participare. În scurt timp el a aplicat la program o cerere de finanţare pentru un proiect de renovare a şcolii sportive. Coordonatorul Centrului Regional CPP din Soroca, Ala Taran l-a încurajat pe Iurii Coica şi echipele altor 4 proiecte CPP care se derulează în raionul Grigoriopol să-şi unească eforturile şi resursele pentru realizarea unei activităţi comune. Ei au convenit să organizeze turneul de lupte greco-romane. Cu insistenţă, grupului i-a reuşit să influenţeze decizia Administraţiei Publice Locale a raionului de a autoriza desfăşurarea evenimentului. În continuare au fost expediate invitaţii echipelor din 16 localităţi. După mai multe încercări ei au primit finanţare parţială de la o bancă comercială, câţiva agenţi economici locali, şi au făcut lobby la Direcţia de Învăţământ din Grigoriopol pentru obţinerea unei susţineri adiţionale. Promovarea masivă a evenimentului a întărit relaţiile dintre organizatori şi a creat noi parteneriate între cei care au contribuit. Echipele invitate au cerut permisiunea de a înscrie mai mulţi sportivi, care veneau din Grigoriopol, Chişinău, Tiraspol, Bender, Dubăsari, Cahul, Căuşeni, Orhei ş.a. fiind aşteptate până şi echipe din Ucraina. În rezultat, turneul de lupte greco-romane desfăşurat sâmbăta dimineaţa în oraşul Grigoriopol a numărat peste 140 de participanţi. Organizatorilor nu le venea a crede că evenimentul planificat la nivel local a devenit o splendidă sărbătoare pentru tineri, părinţi, parteneri.

La turneu de asemenea au participat renumite personalităţi din lumea sportului: Procopie Grosu, de 6 ori campion mondial la lupte greco-romane între veterani, Maestru în Sport al Republicii Moldova, şi Vitalie Lavric, campion mondial la sambo, Maestru în Sport al Republicii Moldova. Comitetului Naţional Olimpic a oferit învingătorilor maiouri tipizate şi diplome de onoare.

Vice-ministrul educaţiei, culturii şi turismului din Transnistria, Victor Chiţul, prezent la eveniment a accentuat importanţa, nivelul înalt al organizării şi caracterul captivant al competiţiei. El a remarcat valoarea acestuia pentru tinerii sportivi dornici de a se întrece în competiţie şi a adresat felicitări organizatorilor, participanţilor şi spectatorilor.

Locţiitorul preşedintelui raionului Grigoriopol, Ioan Zatuliveter a oferit o atenţie deosebită sportivilor. „Eu am să Vă să spun că băieţii care sunt astăzi, aici, printre noi, sunt viitorul nostru, şi tot ei vor prelua ştafeta generaţiilor anterioare. Vă urez tuturor rezultate cât mai bune”.

Secretarul turneului, Vitalie Lavric (fost lider al unui proiect CPP) este de părerea că s-a realizat un lucru enorm. „Am participat la mai multe evenimente sportive. Turneul organizat în Grigoriopol este unul dintre cele mai reuşite. S-u întrunit majoritatea echipelor bune şi un număr mare de sportivi, fapt ce denotă un nivel înalt de organizare. Este o comunicare puternică despre importanţa sportului şi despre lucrul în comun”.

Acest eveniment i-a motivat pe antrenorii echipelor să decidă asupra implementării unei tradiţii, conform căreia ei vor organiza anual asemenea întruniri în una din localităţile lor.

Sâmbăta, pe 27 februarie 2010, la ora 12:00, gimnaziul „Grigore Vieru” din Ialoveni va găzdui cel de-al 21-lea turneu de lupte greco-romane. Directorul instituţiei, Vitalie Lavric a invitat toţi participanţii turneului din Grigoriopol, şi alte echipe, inclusiv parteneri din România, Polonia, Cehia şi Ucraina. În total numărul de participanţi va depăşi 200 de sportivi. Evenimentul este susţinut de Consiliul Raional Ialoveni şi primăria Ialoveni.