Nume
Parola
Vizualizări: 2335
Primarul de Palanca Larisa Voloh: „Implementarea proiectului cu susținerea PNUD Moldova va crea condiții pentru relansarea economiei locale și deschiderea noilor afaceri aici, la noi acasă”
14 Iulie 2020 — Palanca, Ștefan Vodă este una dintre cele 24 de localități beneficiare de sprijin oferit de PNUD Moldova și Elveția pentru crearea unor comunități pro-business. În condițiile crizei financiare cauzate de pandemie și a micșorării dramatice a veniturilor locale, inițiativa PNUD devine un colac de salvare pentru localitățile câștigătoare ale concursului de granturi, obiectivul cărora este relansarea economiilor locale prin parteneriate dintre autoritățile locale, diasporă și mediul de afaceri.
Primarul Larisa Voloh a afirmat că APL din Palanca este la început de colaborare cu PNUD. „Mulți colegi au deja o anumită experiență de creare și activitate a asociațiilor de băștinași. În Palanca acest proces a început recent, asociația fiind înregistrată în luna martie a anului curent. Astfel, cu pași mărunți, dar iuți a trebuit să recuperăm tot acest timp pierdut și să învățăm din mers.”
Alesul local recunoaște că participarea la acest proiect a fost o provocare, deoarece localitățile noastre au de suferit din cauza lipsei de resurse financiare și umane, fiind destul de dificil de identificat agenți economici gata să vină cu contribuții considerabile pentru a investi în dezvoltarea localității. „Cred că am avut noroc de câțiva agenți economici care au acceptat să fie parte a acestui parteneriat, dar și de băștinași deschiși pentru colaborare, dornici să facă lucruri frumoase pentru localitatea din care provin.” La fel de important este și aportul primăriei care participă în cadrul proiectului cu o contribuție considerabilă.

Proiectul este unul ambițios, fiind axat pe dezvoltarea afacerilor în domeniul turismului și promovarea localității Palanca în calitate de zonă turistică-pilot, cu infrastructură adecvată și care ar servi drept model de dezvoltare turistică internațională. „Intenționăm să semnăm acorduri de parteneriat cu colegii noștri din Ucraina, suntem cu gândul și la colegii noștri din stânga Nistrului și ne dorim ca Nistrul de Jos să devină o zonă turistică atractivă atât pentru cetățenii RM, cât și pentru străinii care ar putea să descopere statul nostru”, afirmă Larisa Voloh.

Un alt obiectiv al inițiatorilor proiectului este de a uni apicultorii din regiune în cadrul unui centru informațional „Casa mierii”. Larisa Voloh ne-a explicat că în localitatea Carahasani există o comunitate de apicultori cu experiență care au acceptat să fie parte a acestei inițiative.
În Palanca există o colecție de porumbei de rasă, iar acum câțiva ani aici s-a desfășurat un festival al columbofililor din Ucraina, România, Republica Moldova – eveniment ce s-a bucurat de mare succes. Astfel, în pensiunea „Curtea Porumbeilor” din localitate vor fi create condiții pentru a putea găzdui doritori de a admira aceste păsări– simbol al păcii și credinței.
„Casa veche” este o altă pensiune deschisă anul trecut în Palanca. Gazdele își așteaptă oaspeții cu bucate tradiționale și cu atmosferă ce era specifică vremurilor de altă dată. „De asemenea, pentru a susține producătorii agricoli, intenționăm să creăm o întreprindere de tip agricol. „Vor fi construite sere de tip tunel pentru creșterea producției legumicole, iar unul dintre tinerii antreprenori cunoscuți în RM, un partener bun al proiectului nostru, Igor Golban, își va dezvolta afacerea de prelucrare a nuciferelor și a cătinii”, a menționat Larisa Voloh.
Palanca este situată în zona de frontieră, în apropierea orașului Odessa, Marea Neagră, cetatea Albă și a limanului râului Nistru. Alesul local consideră că am putea concura cu alte țări care deja sunt atractive pentru turiști și i-am surprinde frumos pe cei care ar cuteza să ne viziteze cu natura inedită, cu bucatele deosebite, cu oamenii speciali, cu locurile încărcate de istorie. „Pentru aceasta este nevoie de a identifica minți luminate, mâini harnice și oameni responsabili care ar dori să implice în crearea condițiilor necesare.”

Pentru a realiza acest deziderat, proiectul PNUD „Migrație și Dezvoltare Locală” oferă un grant de 60 000 de dolari, primăria satului Palanca va executa mai multe tipuri de lucrări care vor îmbunătăți infrastructura localității și va reconstrui fosta Casă de Cultură pe care o va transforma într-un centru informațional, dar și de promovare a turismului în zona Ramsar. Agenții economici vor avea partea lor de contribuție la implementarea acestui proiect care va fi implementat până în luna aprilie a anului 2021.
Larisa Voloh a mulțumit programului Migrație și Dezvoltare Locală și Guvernului Elveției pentru acest certificat de grant și și-a exprimat convingerea că acesta va fi un impuls important pentru relansarea economiei locale a satului Palanca, dar și pentru descoperirea, dar și deschiderea noilor afaceri, aici, la noi acasă, în Republica Moldova.

Ana Moraru, Serviciul de Comunicare al CALM

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă