Nume
Parola
Vizualizări: 4654
Grădiniță nouă la Ruseştii Vechi: cea de-a 10-a grădiniţă deschisă de Ministerul Educaţiei şi partenerii săi în cadrul „Parteneriatului Global pentru Educaţie”
Ruseştii Vechi, Ialoveni, 11 Martie 2014 — Comunitatea din Ruseştii Vechi, raionul Ialoveni, a împărtăşit astăzi bucuria deschiderii grădiniţei din localitate, oferind astfel acces la educaţie timpurie de calitate pentru 50 de copii de vîrstă preşcolară.

În localitatea Ruseştii Vechi, situată la 28 de kilometri de Chişinău, nu a existat o instituţie preşcolară până în prezent. Astăzi ea este cea de-a 10-a comunitate în care a fost inaugurată o grădiniță renovată și dotată în cadrul proiectului „Parteneriat Global pentru Educație”, implementat de către Ministerul Educaţiei în parteneriat cu Banca Mondială şi UNICEF.

„Sunt încîntată să particip la acest eveniment. Satul Ruseştii Vechi demonstrează, prin numele său, că are istorie, iar prezenţa copiilor, alături de noi aici, este un semn că localitatea are şi viitor. Îndemnul nostru către toţi adulţii este să-i ajutăm împreună pe copii să crească OAMENI MARI în Europa”, a afirmat Viceministrul Educației, Liliana NICOLAESCU-ONOFREI.

Primarul din localitate, Pavel CODREANU, a menţionat în mesajul său că „tot ce s-a făcut a fost posibil cu susţinerea oamenilor pentru ca toţi copiii să crească sănătoşi, frumoşi şi educaţi”.

„Educaţia şi dezvoltarea timpurie a copilului sunt o prioritate a UNICEF atît la nivel naţional, cît şi la nivel global. Prin deschiderea grădiniţei aţi îndeplinit un vis al copiilor şi le-aţi dat şansa unui viitor mai bun”, a spus Larisa VÎRTOSU,Coordonator Programe Educaţie şi Dezvoltare Timpurie, UNICEF, în mesajul său adresat comunităţii.

Pentru a asigura acces la educație timpurie de calitate pentru cei 50 de copii de 3-6 ani din comunitate au fost făcute următoarele investiții: administraţia publică locală (40 000 de lei), Consiliul Raional (50 000 de lei) şi „Parteneriat Global pentru Educație” (89 680 de lei pentru reparații și 203 000 de lei pentru dotări cu mobilier, teren de joacă și sport, materiale didactice, cărți și jucării).

„Toate lucrurile bune pe care le-am făcut împreună pînă acum au fost posibile prin coeziunea societăţii şi cu sprijinul partenerilor noştri de dezvoltare”, a remarcat Preşedintele Partidului Liberal Democrat, Vlad FILAT, prezent la inaugurarea grădiniţei din Ruseştii Vechi.

Proiectul „Parteneriat Global pentru Educație”, implementat de către Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova, în parteneriat cu Banca Mondială şi UNICEF, se axează pe:

• Sporirea accesului la educație prin reabilitarea instituţiilor preşcolare şi dotarea lor cu mobilier, cărţi, materiale didactice şi jucării
• Îmbunătăţirea accesului la educaţie timpurie pentru copiii cu nevoi speciale, aflaţi în situaţii de risc sporit
• Oferirea serviciilor de educație timpurie de calitate prin instruirea cadrelor didactice şi manageriale din instituţiile preşcolare și implicarea activă a părinților în acest proces.

Contacte:
Ministerul Educaţiei
PROIECTUL „PARTENERIAT GLOBAL PENTRU EDUCAŢIE”
Telefon: +373 22 233897
Fax: +373 22 233 139
E-mail: proiectpge@gmail.com
Web: www.prescolar.md