Nume
Parola
Vizualizări: 4493
După 25 de ani a fost deschisă grădinița din Mereșeuca, Ocnița, și inaugurată, în aceeași zi, după renovare și dotare, grădinița din Unguri, Ocnița
Mereşeuca, Unguri, Ocniţa, 28 Februarie 2014 — După 25 de ani în care nu a funcționat, grădinița din satul Mereșeuca, raionul Ocnița, și-a deschis ușile pentru 50 de copii din comunitate. O altă grădiniță din raionul Ocnița – cea din satul Unguri – de asemenea și-a deschis ușile, după renovare și dotare, pentru 40 de copii.

Grădinițele din satele Mereșeuca și Unguri sunt cea de-a 8-a și a 9-a grădiniță inaugurată, după renovări și dotări, în cadrul proiectului „Parteneriat Global pentru Educație”.

Bucuria redeschiderii grădinițelor din Mereșeuca și Unguri este, împărtășită cu adulții, copiii, autoritățile locale, administrația raională și întreaga comunitate, de Iurie LEANCĂ, Prim-Ministrul Republicii Moldova; Igor GROSU, Viceministrul Educației; Dejan MINCIC, Reprezentant adjunct UNICEF în Moldova; Anna OLEFIR, Ofițer operațiuni, Banca Mondială.

„Pentru prima dată mă aflu la voi în localitate și vreau să vă spun că văd aici o zonă pitorească cu oameni frumoși. Și asta deoarece rar auzi când la construcția unei instituții sociale se implică și comunitatea, cum ar fi exemplul celor doi bunici, care au pictat pereții cu personaje din povești", a spus Prim-ministrul Iurie Leancă.

„Este o zi aparte pentru satul nostru, pentru că visul meu și al consătenilor de a avea o grădiniță a devenit realitate. Și am reușit pentru că am investit cu toții”, a mărturisit primarul din Mereșeuca, Emilia Albu. Iar Președintele raionului Ocnița, Ion Tomai, le-a dorit părinților cu copii la grădiniță ca „dimineața copiii să plângă că vor la grădiniță, iar seara să plângă că nu vor să plece de la grădiniță”.

Instituția preșcolară din satul Mereșeuca, care a fost închisă timp de aproximativ 25 de ani, a fost redeschisă prin contribuția „Parteneriatului Global pentru Educaţie”, care a investit aici 330 768 lei, și a altor parteneri: administrația publică locală (239 000 lei), Consiliul Raional Ocnița (70 000 lei) și comunitatea locală (10 000 lei).

Proiectul „Parteneriat Global pentru Educație” este implementat de către Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova, în parteneriat cu Banca Mondială şi UNICEF.

În satul Unguri, Ocnița, unde astăzi, de asemenea, a fost inaugurată o grădiniță renovată și dotată, Viceministrul Educației, Igor Grosu, a spus că „investițiile vin acolo unde există inițiativă, acolo unde oamenii se implică”, iar exemplul celor două localități din raionul Ocnița este unul elocvent în acest sens.

„Am făcut împreună aceste eforturi ca să putem munci și să putem să ne bucurăm aici, în țara noastră, alături de copiii noștri”, a afirmat primarul satului Unguri, Mihail Ianciuc.

Pentru renovarea și dotarea grădiniței din satul Unguri administrația publică locală și comunitatea au contribuit cu 470 000 lei, iar „Parteneriatul Global pentru Educație” – cu 418 250 lei.

Proiectul „Parteneriat Global pentru Educaţie”, implementat de Ministerul Educației, se axează pe:
• Sporirea accesului la educație prin reabilitarea instituţiilor preşcolare şi dotarea lor cu mobilier, cărţi, materiale didactice şi jucării
• Îmbunătăţirea accesului la educaţie timpurie pentru copiii cu nevoi speciale, aflaţi în situaţii de risc sporit
• Oferirea serviciilor de educație timpurie de calitate prin instruirea cadrelor didactice şi manageriale din instituţiile preşcolare și implicarea activă a părinților în acest proces.

Contacte:
Ministerul Educaţiei
PROIECTUL „PARTENERIAT GLOBAL PENTRU EDUCAŢIE”
Telefon: +373 22 233897, Fax: +373 22 233 139
E-mail: proiectpge@gmail.com. Web: www.prescolar.md